Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρευμα αηκ

Οι «φουσκωμένοι» και λανθασμένοι λογαριασμοί της ΑΗΚ οδήγησαν σε μέτρα στήριξης σχεδόν μισού εκατομμυρίου νοικοκυριών από την πολιτεία ενώ προ των πυλών είναι και οι έξυπνοι μετρητές οι οποίοι θα διευκολύνουν την καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Την ίδια ώρα, η Κύπρος είναι η 7η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μειωμένοι λογαριασμοί σε 449.000 σπίτια και 112.000 επιχειρήσεις

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι, «θα υπάρχει επιδότηση της αύξησης του κόστους ενέργειας που προκύπτει από τον Ιούνιο του 2022, και θα καλύπτει οικιακούς, μικρούς εμπορικούς, μικρούς βιομήχανους και τη διατίμηση για της υδραντλίες».

Από αυτό, 449 χιλιάδες σπίτια και 112 χιλιάδες επιχειρήσεις θα παραλάβουν μειωμένους λογαριασμούς κατά 70 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια, η επιδότηση θα γίνεται με κλιμακωτό τρόπο ούτως ώστε να δημιουργείται μία ενεργειακή συνείδηση από μέρους των καταναλωτών.

Συγκριμένα, το κράτος θα χορηγεί μέχρι και 800 kWh ανά δίμηνο. Πέραν των 800 kWh δεν θα υπάρχει επιχορήγηση.

  • Οι πρώτες 400 kWh θα έχουν επιδότηση της αύξησης του κόστους ενέργειας που προκύπτει μέχρι 85%
  • Οι επόμενες 200 kWh θα έχουν κάλυψη 75% της αύξησης που προκύπτει
  • Οι επόμενες 200 kWh, δηλαδή όταν φτάσουμε στις 800 kWh θα υπάρχει κάλυψη 50% της αύξησης
     

Καταμέτρηση

Για τους λάθος λογαριασμούς που έφεραν αναστάτωση στις τζέπες των πολιτών, είπε ότι, «τα τιμολόγια που ίσως έχουν εκδοθεί με υπολογισμό τον μήνα Αύγουστο θα παραλειφθούν από τους πελάτες μας τις πρώτες μέρες Σεπτεμβρίου».

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπενθυμίζεται οι καταναλωτές θα πρέπει να βγάλουν τον λογαριασμό του ρεύματος φωτογραφία και τον στείλουν στους αριθμούς του Viber που έδωσε η ΑΗΚ στη δημοσιότητα.

Εάν δεν προβεί κάποιος σε αυτή την ενέργεια θα γίνει η διόρθωση στην έκδοση του επόμενου λογαριασμού.

Έξυπνοι μετρητές

Πάνε 10 χρόνια από την πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού για την εφαρμογή 3000 έξυπνων μετρητών στην Κύπρο και άλλα τρία χρειάζονται για την ολοκλήρωση που αναμένεται το 2025.

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα εγκατασταθούν σταδιακά οι έξυπνοι μετρητές και τέλος του 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση», δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Τι θα αλλάξει με τους έξυπνους μετρητές:

  • Θα γίνεται άμεση πληροφόρηση του πελάτη για την κατανάλωση του
  • Θα γίνεται η εξ αποστάσεως λήψη δεδομένων
  • Εξ αποστάσεως  διακοπή και επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Τρόπος ανίχνευσης και πρόληψης ρευματοκλοπών.
  • 7η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Κύπρος

Στα 38,33 σεντ ανά κιλοβατώρα ανήλθε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ του Euronews.

Η Κύπρος σύμφωνα με το δημοσίευμα κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη για ηλεκτρισμό και συγκεκριμένα στην 7η θέση

Πιο αναλυτικά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τσεχία (€52,15 ανά kWh), ακολουθούμενη από την Αγγλία (€51,85 ανά kWh), την Ιταλία (€46,85 ανά kWh), την Εσθονία (€40,82 ανά kWh), την Δανία (€39,95 ανά kWh), την Λετονία (€39,46 ανά kWh), την Ολλανδία (€36,32 ανά kWh), το Βέλγιο (€36,13 ανά kWh) και την Γερμανία (€35,93 ανά kWh).

Παράλληλα, το χαμηλότερο μέσο όρο τιμής σημείωσε η Νορβηγία με €12,83 ανά kWh.