Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προιοντα

Νέος γύρος ανατιμήσεων αναμένεται σε τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα από τον Σεπτέμβριο. Έπεται ένα δύσκολο φθινόπωρο με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζει να μαίνεται χωρίς να διαφαίνεται χαραμάδα ελπίδας για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η Κυπριακή οικονομία φαίνεται να έχει αντοχές, αφού, η χώρα μας προς το παρόν απέχει κατά πολύ από την απειλή του στασιμοπληθωρισμού. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τεράστιο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις με έδρα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα μας.

Ωστόσο, σε κινούμενη άμμο συνεχίζει να χορεύει η παγκόσμια οικονομία με τον επιχειρηματικό κόσμο που παρακολουθεί με αγωνία την κατάσταση να κάνει λόγο στο ant1live για ένα δύσκολο φθινόπωρο.

Βαδίζουμε σε μια κινούμενη άμμο

Μιλώντας στο ant1live, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως το φθινόπωρο αναμένεται να είναι δύσκολα τα πράγματα καθώς παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις μιας και όσο διαρκεί ο πόλεμος «βρισκόμαστε σε μια κινούμενη άμμο».

«Δεν υπάρχει ένδειξη για σταθεροποίηση ή για μείωση τις τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεχίζονται οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος είναι υψηλό σε πρώτες ύλες και αγαθά», τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπάρχει μια παρατεταμένη πληθωριστική πίεση, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου,  που έχει ανατρέψει εξ ολοκλήρου τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ τόνισε πως:

Παραμένουν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που είναι σημαντικοί για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας όπως είναι το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η εστίαση και η βιομηχανία.

Από την πλευρά του Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, έκανε λόγο στο ant1live για ένα δύσκολο φθινόπωρο και προέβλεψε πως αναμένονται μικρές ανατιμήσεις τον Σεπτέμβριο μιας και το ενεργειακό πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Ο κ. Αγκαστινιώτης δήλωσε πως:

Αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης το φθινόπωρο. Περιμένω μικρές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα ιδιαίτερα στα καταναλωτικά αγαθά.

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν απολύσεις, αφού, υπάρχει συνεχής έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού σε αρκετούς τομείς της οικονομίας.

Η κυπριακή οικονομία έχει αντοχές

Την άποψη πως παρά τις πληθωριστικές πιέσεις η κυπριακή οικονομία δείχνει να έχει αντοχές εξέφρασε ο κ. Αντωνίου.

«Σίγουρα όταν μειωθεί η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομική δραστηριότητα, τα πράγματα αποκτούν κάμψη σε ότι αφορά επιδόσεις και αποδώσεις. Σε ορίζοντα τριμήνου τα πράγματα θα είναι σταθερά, δεν προβλέπουμε επιδείνωση. Υπάρχει μια σταθερά δύσκολη κατάσταση αλλά διαχειρίσιμη, κάτι που αποδεικνύεται και από το ρυθμό ανάπτυξης», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, είπε πως «δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, εγώ είμαι φύση αισιόδοξος ότι η μικρή Κύπρος θα τα καταφέρει και πάλι».

Γιατί η Κύπρος απέχει από την απειλή του στασιμοπληθωρισμού

Η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέχει από την απειλή του στασιμοπληθωρισμού.

Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, στο γεγονός ότι το νησί μας φέτος προσέλκυσε μεγάλο αριθμό τουριστών και στο ότι η εσωτερική κατανάλωση παρέμεινε υψηλή παρά την εκτόξευση των τιμών.

Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ουκρανία και Ρωσία

Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που εδράζονται στην Ουκρανία και τη Ρωσία να μεταφέρουν και να εγκαταστήσουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Κύπρο. Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα και ταυτόχρονα προσφέρει δελεαστικά κίνητρα την καθιστά ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

«Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ουκρανία και Ρωσία. Η Κύπρος επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της ως επενδυτικός προορισμός. Υπάρχει μια επενδυτική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να είναι αθόρυβη, αλλά γίνονται διαρκώς ουσιαστικές επενδύσεις, οι οποίες αποφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Είναι μια από τις σημαντικές θετικές αντιδράσεις όλης αυτής της πολύ αρνητικής εξέλιξης στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

«Είναι πάρα πολύ λογικό να ενδιαφέρονται καθώς ένας επιχειρηματίας στη Ρωσία και την Ουκρανία δύσκολα θα δραστηριοποιηθεί λόγω του πολέμου και προσπαθεί να μεταφέρει τις εργασίες του ή μέρος αυτών. Η Κύπρος ενδείκνυται για τέτοιες εργασίες καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ελκυστική επενδυτικά. Έχουν έρθει πάρα πολλές εταιρείες και ήδη και υπάρχει πλειάδα επιχειρήσεων που ερευνούν για να έρθουν στην Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.