Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρησεις

Μικρή αλλά όχι αμελητέα προσθήκη στην ενεργειακή εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρείται η ανακάλυψη του κοιτάσματος Κρόνος από την κοινοπραξία των ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο θαλασσοτεμάχιο 6.

Ο εντοπισμός των 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών εξαιρετικής ποιότητας φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας καθιστά εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμα και κυρίως διανοίγει νέες προοπτικές για τα επόμενα βήματα της κοινοπραξίας.

Η Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι:

Ακόμη και μικρότερες ανακαλύψεις έχουν την σημασία τους για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι τιμές είναι τέτοιες που καθιστούν εκμεταλλεύσιμες αυτές τις ποσότητες και είναι σημαντικό γιατί συσσωρεύεται μια ποσότητα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ η οποία αφορά και τις τρεις κοινοπραξίες πράγμα που δημιουργεί ενδεχομένως κάποιες συνέργειες για αξιοποίηση μέσα από κοινές υποδομές ή υποδομές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις τρεις κοινοπραξίες. 

 

Η κοινοπραξία προχωρεί ήδη σε νέα γεώτρηση στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στον στόχο Ζευς 1, με την προσδοκία ανακάλυψης επιπρόσθετων ποσοτήτων.

Ο Κρόνος είναι το τέταρτο κοίτασμα που εντοπίζεται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στο ίδιο θαλασσοτεμάχιο το 2018 εντοπίστηκε αέριο στο κοίτασμα Καλυψώ με την δυναμικότητα του ταμιευτήρα να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη. 
Προηγήθηκε το 2011 ο εντοπισμός πέραν των 4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών στον στόχο Αφροδίτη του τεμαχίου 11, και το 2018 η ανακάλυψη στον Γλαύκο του θαλασσοτεμαχίου 10 που εκτιμάται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων.

Ζητούμενο η εκμετάλλευση

Η προσοχή επικεντρώνεται στο ζήτημα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων και με την Κυπριακή Δημοκρατία να επιχειρεί να μην χάσει το μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή απεξάρτηση από την Μόσχα.

Ως το πλέον ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης και εξαγωγής κυπριακού φυσικού αερίου θεωρείται το 2026.

«Έχουμε κάποια ενημέρωση για επίσπευση του χρονοδιαγράμματος κατά κύριο λόγο γιατί πρέπει να γίνουν αρκετές ενέργειες σε σχέση με μελέτες με την επεξεργασία του σεναρίου μεταφοράς του ΦΑ αλλά βεβαίως και την κατασκευή των υποδομών. Υπάρχει ενδεχομένως ένα μικρό περιθώριο επίσπευσης. Το σημαντικό είναι να προχωρά το πρόγραμμα. Να υπάρχει υλοποίηση των συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων που τίθενται στη σύμβαση με την κάθε εταιρεία», είπε η κα Πηλείδου.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται εν πολλοίς να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από την ανάπτυξη του Αφροδίτη με την κοινοπραξία να προχωρεί αρχές του επόμενου έτους σε νέα γεώτρηση η οποία θα χρησιμοποιηθεί και ως γεώτρηση εκμετάλλευσης.

Η Υπουργός ενέργειας ανέφερε επίσης ότι:

Eίναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης του τελικού σεναρίου το οποίο θα υποβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για έγκριση για μεταφορά του ΦΑ μέσα από κάποιες υποδομές προς το Ιντκού της Αιγύπτου. Επίσης σημαντικό είναι ότι είχαμε κάποιες συζητήσεις με την ισραηλινή ομόλογο μου για το Ισάι και του διαμοιρασμού στο μικρό κομμάτι του κοιτάσματος που είναι στην Ισραηλινή ΑΟΖ. Ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η ηλεκτρονική αλληλογραφία σε σχέση με τη διακρατική συμφωνία και με το θέμα του εμπειρογνώμονα που θα γνωματεύσει για το θέμα του διαμοιρασμού.

 

Το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου ενδέχεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της κ. Πηλείδου με την ισραηλινή ομόλογο της Καρίν Ελχαράρ.