Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πληθωρισμος

Στο 10,6% βρισκόταν τον Ιούλιο του 2022 το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό για την Κύπρο αυξήθηκε τόσο σε σχέση με τον Ιούνιο, όταν βρισκόταν στο 9,0%, όσο και σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο όταν βρισκόταν στο 2,7%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού τον Ιούλιο στην ευρωζώνη βρισκόταν στο 8,9%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο όταν βρισκόταν στο 8,6% και σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο όταν βρισκόταν στο 2,2%.

Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ την ίδια περίοδο βρισκόταν στο 9,8%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο όταν βρισκόταν στο 9,6% και σε σχέση με πέρσι όταν βρισκόταν στο 2,5%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στη Γαλλία και τη Μάλτα (6,8% και στις δύο) και τη Φινλανδία.

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Εσθονία (23,2%), τη Λετονία (21,3%) και τη Λιθουανία (20,9%).

Γενικότερα, σε σχέση με τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στον πληθωρισμό στις χώρες της ευρωζώνης τον Ιούλιο προήλθε από τον τομέα της ενέργειας (αύξηση 4,02 ποσοστιαίων μονάδων). Ακολουθούσαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (αύξηση 2,08 πμ), οι υπηρεσίες (αύξηση 1,60 πμ) και βιομηχανικών αγαθών εκτός της ενέργειας (αύξηση 1,16 πμ).