Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αύξηση 6,1% του ΑΕΠ κατέγραψε η Κύπρος κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε καταγραφεί ετήσια αύξηση 6,0% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ΑΕΠ της Κύπρου σημείωσε αύξηση 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση είχε κυμανθεί στο 1,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Τόσο στον μέσο όρο της ευρωζώνης όσο και της ΕΕ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν αυξήσεις 0,6% στο ΑΕΠ και 0,3% στην απασχόληση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Όπως υπενθυμίζει η Eurostat, το πρώτο τρίμηνο είχε καταγραφεί αύξηση 0,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και αύξηση 0,6% του ΑΕΠ της ΕΕ. Επίσης, όσον αφορά την απασχόληση, το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε καταγραφεί αύξηση 0,6% στην ευρωζώνη και 0,5% στην ΕΕ.

Στα δεδομένα της Eurostat δεν έχουν ακόμα διαθέσιμα επικαιροποιημένα στοιχεία για την Κύπρο και για αρκετές άλλες χώρες όσον αφορά την απασχόληση για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρεται στα στοιχεία της Eurostat, επισημαίνοντας πως η Κύπρος σημείωσε την «5η μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ, 2,2% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ», αναφερόμενος στην ετήσια αύξηση, και προσθέτοντας πως η οικονομία της χώρας παραμένει ανθεκτική εν μέσω διεθνούς κρίσης.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,9% και της ΕΕ κατά 4,0%. Το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε σημειώσει ετήσια αύξηση 5,4% στην ευρωζώνη και 5,5% στην ΕΕ.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης της απασχόλησης σημείωσε αύξηση 2,4% στην ευρωζώνη και 2,3 στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το πρώτο τρίμηνο είχε καταγραφεί αύξηση 2,9% στην ευρωζώνη και 2,8% στην ΕΕ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η Eurostat παραθέτει επίσης την εξέλιξη των συγκεκριμένων δεικτών στις ΗΠΑ για χάρη σύγκρισης. Όπως αναφέρεται, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (είχε σημειώσει πτώση 0,4% το πρώτο τρίμηνο), ωστόσο αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021 (η ετήσια αύξηση κινήθηκε στο 3,5% το προηγούμενο τρίμηνο του 2022).

Με ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναφέρει πως ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης, επιβεβαιώνει τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας αλλά και την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 
 

Την ίδια ώρα, η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί και τον πιο ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης των εξωγενών πληθωριστικών πιέσεων που αποτελούν πρόκληση για κάθε κοινωνία. Με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να κρατήσουμε τη χώρα μας σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, προς όφελος του συνόλου των πολιτών. 

Οπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, με την ανάκαμψη που παρουσιάζει φέτος ο τουρισμός και την αναμενόμενη σημανική αύξηση των εσόδων, σε σύγκριση με τα μηδαμινά σχεδόν έσοδα τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, αναμένεται ότι και το τρίτο τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, θα κινηθεί σε ψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Κομισιόν, για το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας στην Ενωση αναμένεται στο 3,2 τοις εκατό, από 2,3 που ανέμενε στις εαρινές της προβλέψεις.