Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπεραγορα

Οι εκπτώσεις τόνωσαν την κίνηση στην αγορά, αλλά δεν λείπουν τα προβλήματα, όπως οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των ενοικίων και του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Στέφανος Κουρσάρης, ΓΓ της ΓΣ ΠΟΒΕΚ.

Ερωτηθείς για την κίνηση στα καταστήματα αυτήν την εποχή, ο κ. Κουρσάρης έκανε λόγο για δύο θετικά δεδομένα. Το πρώτο είναι η άρση ορισμένων αυστηρών μέτρων και πρωτοκόλλων που αφορούσαν την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βγαίνει έξω και να αλλάζει η ψυχολογία του. Το δεύτερο είναι ότι οι αφίξεις τουριστών για το οκτάμηνο του 2022 πλησιάζουν στο 80% των αφίξεων του 2019, η οποία ήταν μια πολύ καλή χρονιά, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ. 

Από την άλλη, σημείωσε, υπάρχουν και αρκετά αρνητικά, όπως το συνεχιζόμενο κύμα αυξήσεων και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα ακόμη αρνητικό, συνέχισε, είναι ότι η κυβερνητική εξαγγελία για επιδότηση της αύξησης αποδείχθηκε «ανεπαρκέστατη, γιατί κάλυψε ένα πολύ μικρό μέρος των καταναλωτών και ήταν -τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις- εντελώς ανεπαίσθητη», τόνισε ο κ. Κουρσάρης, προσθέτοντας ότι, λόγω των ψηλών τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει επηρεαστεί η κατανάλωση, η ψυχολογία των καταναλωτών αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. 

Πέραν των αυξήσεων, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, υπάρχει μια σχετική πτώση στις τιμές των καυσίμων, όμως συνεχίζονται οι αυξήσεις στα μεταφορικά και στις πρώτες ύλες, την ώρα που παίρνει «ανησυχητικές διαστάσεις» το φαινόμενο των αγορών από τα κατεχόμενα. «Δυστυχώς, η πρόνοια του κανονισμού (Σ.Σ. της Πράσινης Γραμμής) για αγορές προϊόντων 260 ευρώ ημερησίως από τα κατεχόμενα και η μη τήρηση ελέγχων στα οδοφράγματα και στα σημεία διέλευσης σε συνδυασμό με την ακρίβεια στις ελεύθερες περιοχές ωθούν τους καταναλωτές στα κατεχόμενα, από όπου αγοράζονται καύσιμα, που είναι ένα καρκίνωμα για τους πρατηριούχους (Σ.Σ. στις ελεύθερες περιοχές), γίνονται κρατήσεις σε ξενοδοχεία των κατεχομένων, χρησιμοποιούνται υπηρεσίες κομμωτικής και οδοντιατρικής», ανέφερε στο ΚΥΠΕ. 

Ακόμη, ο κ. Κουρσάρης εξέφρασε ανησυχία και για το κύμα των αυξήσεων στα ενοίκια. «Παρά το γεγονός ότι η προσφορά είναι μεγάλη, δηλαδή υπάρχουν αρκετά κενά καταστήματα, εντούτοις τα ενοίκια έχουν πάρει ανοδική πορεία, η οποία είναι ανησυχητική και καταγράφεται από τον Σύνδεσμο Εκτιμητών Ακινήτων», τόνισε, προσθέτοντας ότι ειδικά στην Πάφο και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, επειδή χάθηκαν οι περίπου 700.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες, αυτό δεν έγινε δυνατό να καλυφθεί από άλλες αγορές, με αποτέλεσμα αυτές οι περιοχές να έχουν πρόβλημα. «Λαμβάνουμε αρκετά παράπονα από επιχειρήσεις εκείνων των περιοχών ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους, ακριβώς λόγω της απώλειας της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς», σημείωσε.

Μιλώντας για τις εκπτώσεις, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ δήλωσε πως, παρότι οι τιμές που προσφέρθηκαν στα ξεπουλήματα ήταν αρκετά καλές, λόγω της ανάγκης των επιχειρήσεων για ρευστότητα, και τόνωσαν την κίνηση στην αγορά, ωστόσο έχει φανεί ξεκάθαρα ότι υπάρχει αναρχία. «Δεν μπορεί να υπάρχουν ξεπουλήματα 365 ημέρες τον χρόνο ή για τρεις με τέσσερεις συνεχόμενους μήνες. Αυτό το πράγμα προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στην αγορά αλλά και στον ίδιο τον καταναλωτή», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι η παρατεταμένη περίοδος των εκπτώσεων δεν λειτουργεί ως θετικός παράγοντας σε ό,τι αφορά στην ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού, ώστε ο καταναλωτής να παίρνει τις καλύτερες δυνατές τιμές.

«Δεν υπάρχει καθόλου υγιής ανταγωνισμός και δεν το κρύβουμε. Δεν ισχύει ξεπούλημα 365 ημέρες τον χρόνο, κάτι κρύβεται πίσω από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Κουρσάρης έκανε λόγο για έλλειψη ελέγχων και εφαρμογής των νόμων και των κανονισμών από το Υπουργείο Εμπορίου και της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή. Την Τρίτη ανακοινώθηκε αύξηση 30% στη χονδρική τιμή του βοδινού κρέατος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι αυξήσεις δεν μπορούν να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η άνοδος των πληθωριστικών τάσεων, κάτι που λειτουργεί αρνητικά και στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για την αντίδραση της ΠΟΒΕΚ σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Κουρσάρης δήλωσε ότι η ΠΟΒΕΚ έχει ετοιμάσει ένα έγγραφο με 20 θέσεις, οι οποίες αφορούν υπαρκτά προβλήματα στην οικονομία αλλά και γενικότερα στο πλαίσιο εντός του οποίου εργάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τον Σεπτέμβριο αυτό το έγγραφο τα τεθεί ενώπιον των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι οι θέσεις της ΠΟΒΕΚ θα ενσωματωθούν στα προεκλογικά τους προγράμματα. 

«Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις όσον αφορά στην επίλυση κάποιων προβλημάτων, όπως η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η ανακοίνωση για ενίσχυση των συντάξεων κατά 4,6%», τόνισε ο κ. Κουρσάρης, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης. Δεδομένου ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και τα προβλήματα θα επιδεινωθούν, υπάρχουν δύο δρόμοι, ανέφερε στο ΚΥΠΕ. Ο ένας είναι να επενδυθούν στην οικονομία τα αυξημένα έσοδα που εισπράττει το κράτος από τις έμμεσες και άμεσες φορολογίες, ούτως ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Ο άλλος είναι να απαιτήσει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ περισσότερη βοήθεια και στήριξη ως μεσογειακό κράτος που αντιμετωπίζει προβλήματα από τη μεταναστευτική πολιτική, κατέληξε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ.