Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πληθωρισμος

Ανίκητος πληθωρισμός.

Οικονομολόγοι και αναλυτές, εκτιμούν τώρα σε αντίθεση με τις θέσεις τους το Μάϊο, πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ύφεσης, στο οποίο εισέρχεται με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η πανδημία ήταν σε έξαρση και τα lockdown είχαν παγώσει την παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο σχεδόν στο 8% το 2022, περίπου τέσσερις φορές από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να πέσει, εκτός απροόπτου, στο 4% εκατό το 2023.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του διεθνούς οικονομικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα έχει αυξηθεί στο 60% από 45% σε προηγούμενη έρευνα, και από 20%, πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, με την τακτική και τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας να απειλούν να επιδεινώσουν αυτό το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες του 2022.

Επιπλέον, τα προβλήματα στον εφοδιασμό αυξάνονται από τις σοβαρές ξηρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση της στάθμης του νερού στα ποτάμια όλης της Ευρώπης, αυτό το καλοκαίρι.

Νότα αισιοδοξίας στην Κύπρο

Οι πρόσφατες συνεχείς μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο, αποτελούν ένεση ελπίδας και χαραμάδα αισιοδοξίας για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ότι θα σταματήσει ή θα επιβραδυνθεί η ακρίβεια και το ράλι αυξήσεων στα προϊόντα και αγαθά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ο πληθωρισμός στην Κύπρο, όλο το 2022 θα κυμανθεί στο 5,2%, στον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ένωση.

Νέα αύξηση επιτοκίων

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που μίλησαν στο Bloomberg, προβλέπουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε και στην αρχική της κίνηση τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1%, μέχρι τα τέλη 2022, με μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2023.