Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ενοικια

Σε απελπιστικά για τους φοιτητές ύψη έφτασαν οι τιμές των ενοικίων για φοιτητικά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τις τιμές που καταγράφουν οι φοιτητικές οργανώσεις που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν φοιτητές για την εξεύρεση διαμερισμάτων, οι πλέον ακριβότερες τιμές εντοπίζονται στη Λεμεσό, με τις τιμές για μία γκαρσονιέρα να ξεκινούν στα 450 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 700 ευρώ.

«Μιλάμε για μονάρια των 600 ευρώ μέχρι και 900 ευρώ και απ’ εκεί και πέρα πάμε σε πιο μεγάλα διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων που αυτά είναι απαγορευτικά, ακόμα και για συγκατοίκηση, δηλαδή από 800 μέχρι και 1200» ευρώ», ανέφερε ο Επικεφαλής της Προοδευτικής ΚΦ, Λένος Χριστοφόρου. 

Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση που καταγράφεται στη Λευκωσία, όπου, ωστόσο, οι τιμές είναι επίσης τσουχτερές, με την περιοχή της Αγλαντζιάς να έχει αυξητικές τάσεις σε σχέση με την Έγκωμη, όπου οι τιμές κρατήθηκαν στα περσινά επίπεδα.

«Στην Αγλαντζιά φέτος οι τιμές κυμαίνονται από 500 μέχρι 600 ευρώ. Μιλάμε για μονάρι διαμέρισμα. 550 ευρώ είναι ο μέσος όρος για ένα διαμέρισμα σε καλή κατάσταση, βέβαια χωρίς έπιπλα. Στα στούντιο είναι γύρω στα 450 ευρώ. Ξέρουμε ότι τα δυάρια ξεκινούν από 550 και πάνε μέχρι τα 700-750 ευρώ», είπε ο Πρόεδρος της ΦΚ Πρωτοπορίας, Δήμος Κουντούρης. 

Προβληματική είναι και η ποσότητα των κλινών στις φοιτητικές εστίες των κρατικών πανεπιστημίων, οι οποίες είναι μόλις ορισμένες εκατοντάδες, ενώ οι φοιτητές ξεπερνούν τις 10,000.

300 κλίνες αριθμούν οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ, στο οποίο φοιτούν περίπου 3,500 άτομα, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει μόλις 200 δωμάτια, με τους φοιτητές του να φτάνουν τις 7,000.

Το πρόβλημα δεν αναμένεται να αμβλυνθεί σύντομα καθώς η εκτόξευση των τιμών στον κατασκευαστικό τομέα είναι επίσης απαγορευτική. Πρόσφατες προσπάθειες του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών μπήκαν στο συρτάρι λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους.