Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πετρελαιο τρια

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, παρέμειναν και σήμερα οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές. 


Υπό την βαριά σκιά ανησυχιών και του φόβου συνέχισης της παγκόσμιας ύφεσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων και της εκτόξευσης του πληθωρισμού, τα συμβόλαια του αργού Brent κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, λίγο πάνω από τα 94 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας όμως σταθερά κάτω από τα εκατό δολάρια. 

Με την τιμή του αμερικανικού αργού στα 88,70 δολάρια το βαρέλι, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου που είναι οι χαμηλότερες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η αγορά υπολογίζει πως, παρά τα αυστηρά επίπεδα της προσφοράς, η ζήτηση θα μειωθεί, με φόντο και την επιβράδυνση των οικονομιών. 

Την ίδια ώρα, τα παιχνίδια της Ρωσίας με το φυσικό αέριο και το ενδεχόμενο να κλείσει την κάνουλα για την Ευρώπη τον προσεχή χειμώνα, κρατούν χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου, που διαμορφώνονται σε επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα, να εντείνονται οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση, καθώς στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται να προστεθεί και η κρίση στις σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. 

Στην Κύπρο, με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίου, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων σήμερα, ήταν σε παγκύπρια βάση 1,715 ευρώ το λίτρο, με την φθηνότερη τιμή να είναι 1,616 ευρώ το λίτρο και την ακριβότερη στα 1,881 το λίτρο. 

Η βενζίνη 98 οκτανίων στα 1,803 ευρώ, με την φθηνότερη 1,727 και την ακριβότερη στα 1,989 ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή ήταν στα 1,887 ευρώ το λίτρο με την φθηνότερη τιμή να είναι 1,818 ευρώ το λίτρο και την ακριβότερη στα 1,998 το λίτρο. 

Το ζητούμενο, τώρα είναι η διεθνής μείωση του πετρελαίου να αποτυπωθεί τόσο στην αντλία στα βενζινάδικα, όσο και στην συγκράτηση του πληθωρισμού και των αυξήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. 


Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο, εκτοξεύθηκε στο 10,9% στο υψηλότερό επίπεδο από το 1981, με τις τιμές των καυσίμων να σημειώνουν αύξηση το 2022 58,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα 50%.