Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπεραγορα

Σε υψηλό 41 ετών, ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός κατέγραψε νέο άλμα τον περασμένο μήνα, αγγίζοντας το 10,9% και καταγράφοντας αύξηση κατά 1,39 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο.

Βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 και επηρεάζει το πορτοφόλι όλων των πολιτών, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να ακολουθούν φρενήρη ρυθμό.

Δυσβάσταχτες αυξήσεις

Οι τιμές των υγρών καυσίμων αυξήθηκαν κατά 58,2% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και είναι ο τομέας που καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση.

Μεγάλη η αύξηση και στα βρώσιμα έλαια και στα ξενοδοχεία, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση που καταγράφηκε στο ρεύμα και που άγγιξε το 50%.

Τον κατάλογο των προϊόντων και υπηρεσιών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα εφτά μηνών, συμπληρώνουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των φρέσκων λαχανικών. 

Να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις αεροπορικές μεταφορές και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που κατέγραψε περαιτέρω αύξηση κατά 16,73%.

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα αντρικά και παιδικά υποδήματα.

Δείκτης φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δυο στα τρία νοικοκυριά πολύ χαμηλής έντασης εργασίας βρέθηκαν σε κίνδυνο φτώχειας το 2020, σύμφωνα με την Eurostat.

Στη χειρότερη θέση η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Λετονία, ενώ τον χαμηλότερο κίνδυνο διέτρεχαν κατά σειρά τα νοικοκυριά σε Δανία, Ιρλανδία και Κύπρο, γεγονός που σχολίασε και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.