Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φυσικο αεριο

Ο αλγερινός όμιλος Sonatrach, ο ιταλικός Eni, ο αμερικανικός Occidental και ο γαλλικός Total υπέγραψαν την Τρίτη συμβόλαιο «διαμοιρασμού της παραγωγής» πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το συμβόλαιο διάρκειας 25 ετών αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου  της λεκάνης του Μπερκίν.

Ανακοινώνοντας «αυτήν την σημαντική συμφωνία ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων» ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελμαντίντ Τεμπούν υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ότι «θα επιτρέψει την τροφοδοσία της Ιταλίας με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου».

Η συμφωνία υπεγράφη βάσει των όρων νέου νόμου του Νοεμβρίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες στην Αλγερία, ο οποίος προβλέπει δυνατότητα διαμοιρασμού της παραγωγής με ξένους ομίλους.

Η εισαγωγή του νόμου είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Αλγερία, όπου οι πολέμιοί του έκαναν λόγο για παράδοση του εθνικού πλούτου στις πολυεθνικές.

Η Occidental Petroleum συμμετέχει επίσης στην συμφωνία, αφού εξαγόρασε την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία  Anadarko.

Ο όμιλος Total είχε υπογράψει συμφωνία με την Occidental για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Anadarko στην Αλγερία, την Γκάνα, την Μοζαμβίκη και την Νότια Αφρική.

Όμως οι αλγερινές αρχές αντιτάχθηκαν στην εξαγορά από την Total αυτών των περιουσιακών στοιχείων στην Αλγερία προβάλλοντας δικαίωμα προαίρεσης.

Κατά τη διάρκεια της ιταλοαλγερινής συνάντησης κορυφής, η Αλγερία ανακοίνωσε επίσης την αύξηση των αποστολών φυσικού αερίου προς την Ιταλία, της οποίας έχει γίνει ο πρώτος προμηθευτής, εκθρονίζοντας τη Ρωσία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τις προσεχείς ημέρες, περί τα τέσσερα δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα εξαχθούν στην Ιταλία, σύμφωνα με πηγή της Κυβέρνησης της Αλγερίας.