Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Αποτελεί σημαντικό ορόσημο η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ, αναφέρει το Κυπριακό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) σε ανακοίνωσή του.

Το ΚΕΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων για την εφαρμογή της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), "αφού διασφαλίζεται η συνέχιση της επιτυχίας του προϊόντος, τόσο στην Κύπρο όσο και στις εξαγωγικές αγορές".

Επισημαίνεται ότι η επίτευξη λύσης διασφαλίζει ταυτόχρονα τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων περιλαμβανομένων των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι αποτελούσαν τον πιο αδικημένο κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής του χαλλουμιού. Ακόμη, σημειώνεται ότι τίθεται η βάση για αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων πρόβειου και αιγινού γάλακτος εξασφαλίζοντας την προοπτική αύξησης των πωλήσεων του χαλλουμιού.

"Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ αποτελεί σημαντικό ορόσημο και μεγάλη επιτυχία για όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους και συνεπακόλουθα την οικονομία μας αφού επιτυγχάνεται η αποκλειστικότητα χρήσης της ονομασίας «χαλλούμι» τόσο στην Ευρώπη όσο και σε τρίτες χώρες", υποδεικνύει η ανακοίνωση.

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει τη συμφωνία και ευχαριστεί τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, για την προσπάθεια και προσήλωση στην εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης, όπως επίσης στους τυροκόμους, αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους για την υπευθυνότητα και τη συνεργασία που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης, καταλήγει η ανακοίνωση.