Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λαχανικα

Συγκρατημένα και πολύ στοχευμένα προμηθεύονται βασικά αγαθά τα νοικοκυριά και αφού προηγουμένως γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των τιμών στην αγορά. 

Η ακρίβεια, που είναι διαρκείας, χτυπά για τα καλά το καλάθι του καταναλωτή και οι τιμές σε πολλά βασικά αγαθά είναι αποτρεπτικές. 
Απεγνωσμένοι οι πολίτες βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει από τις πρώτες μέρες του μήνα, αφού πάρουν μισθούς ή συντάξεις. 

Πολίτες δήλωσαν στον ΑΝΤ1:

«Τα φασόλια τούτα εγόρασα τα σήμερα τζιαι θα φάμε σήμερα το μεσημέρι ή πιο ύστερα τζιαι να φυλάξουμε να φάμε τζιαι αύριο για να μπορώ να βαστώ ορισμένα λεφτά.  Άμαν τα ξοδέψω σήμερα να πιάσω κρέας, να πιάσω το ένα το άλλο, αύριο τι εννά κάμω; Ποιος εννά με ταΐσει αύριο;»

«Εν ακριβά τι εννά κάμουμε. Θέλουμε εν θέλουμε εννά γοράσουμε». 

«Εν ακριβά, για ένα συνταξιούχο να πάει να ψωνίσει, δυστυχώς, εννά πιάσουμε τα απαραίτητα». 

«Ασφαλώς επηρεάζει, εν έσχιει οικογένεια που δεν την επηρεάζει. Τζιαμέ που εξώθκιαζες 20 τωρά εννά ξοθκιάσεις 30 τζιαι εννα πιάσεις τζιαι πιο λλία πράματα». 

Ειδικά οι συνταξιούχοι, αισθάνονται περισσότερο από όλους την ακρίβεια και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, οι οποίες τους αναγκάζουν να αγοράζουν όχι απλά τα βασικά, αλλά μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ώστε να επιβιώσουν. 

Τις περιορισμένες αγορές των καταναλωτών και τις αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές επιβεβαιώνει και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου. 

«Προχωρούν σε μια ενδελεχή έρευνα της αγοράς, βλέπουν τις προσφορές που υπάρχουν στις υπεραγορές, καταρτίζουν εκ των προτέρων τη λίστα ψωνίσματος, επισκεπτόμενοι τις υπεραγορές τηρούν ευλαβικά αυτή τη λίστα. Σίγουρα το καλάθι της νοικοκυράς περιλαμβάνει πολύ πιο λιγότερα πράγματα απ’ ότι στο παρελθόν», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου του Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Εμπορίου, που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, τον τελευταίο μήνα, 34 βασικά αγαθά σημείωσαν αύξηση τουλάχιστον 5% σε σύγκριση με τις τιμές αντίστοιχες τιμές του προηγούμενου μήνα. 

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα λαχανικά και ιδιαίτερα στις ντομάτες και τα αγγουράκια, στα όσπρια και συγκεκριμένα στις φακές και στα φασόλια, όπως επίσης και στο ηλιέλαιο, στη ζάχαρη, το ρύζι, το γάλα και το γιαούρτι αλλά και στα αυγά.