Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσιμα

Με το ψυχολογικό φράγμα των δύο ευρώ το λίτρο, να αγγίζει από χθες το πετρέλαιο κίνησης και εν μέσω των συνεχιζόμενων αυξήσεων στα καύσιμα και την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης να εξαφανίζει όλο και περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η επιτροπή Εμπορίου της βουλής συζήτησε σήμερα πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν, σε ειδικές συνθήκες, στις τιμές των καυσίμων. 

Ωστόσο, επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από την Υπηρεσία Προστασίας των Καταναλωτών του υπουργείου Εμπορίου για την απάλειψη της πρόνοιας «εύλογα και υπερβολικά» της πρότασης, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος αποκάλυψε ότι την πρόταση του, έθεσε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, να δηλώνει ότι συμφωνεί με τη σχετική πρόταση. 

«Σήμερα στη συζήτηση, ζήσαμε για ακόμη μια φορά, το εξής παράδοξο: η ίδια η κυβέρνηση να διαφωνεί με τον εαυτό της», δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, με την τροποποίηση της νομοθεσίας παρέχεται η διακριτική ευχέρεια και δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εμπορίου να επιβάλλει πλαφόν, αυξάνοντας το "οπλοστάσιο" του για αναχαίτιση των αυξήσεων στα πετρελαιοειδή και την συνεπακόλουθη ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αφού το πλαφόν θα επιβάλλεται, όχι μόνο για σκοπούς αισχροκέρδειας, πάντοτε όταν επικρατούν έκτακτες ειδικές συνθήκες, όπως προβλέπεται και σήμερα για τα αγαθά πρώτης ανάγκης. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι, «πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης, από πλευράς κυβέρνησης, για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χειριστεί το όλο ζήτημα». 

«Τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει, δεν αντέχουν άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα. 

Ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης Διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτών ανέφερε ότι διεθνώς μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου του 2022, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 118 τοις εκατό, του πετρελαίου κίνησης κατά 180 τοις εκατό, του πετρελαίου θέρμανσης 159 τοις εκατό και του αργού πετρελαίου κατά 73 τοις εκατό. 
Υπερκέρδη και τιμές 

Οι εργοδοτικές οργανώσεις πρότειναν πλαφόν στα κέρδη των εταιριών και όχι στην τιμή πώλησης των καυσίμων. Ενώ ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων υπενθύμισε ότι το 2010 όταν ο τότε Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης επέβαλε πλαφόν, την επομένη έκλεισαν όλα τα πρατήρια. 

Στην επιτροπή αναφέρθηκε ακόμη ότι την πολιτική του πλαφόν ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Ουγγαρία και με πολλά προβλήματα η Κύπρος. 

Αντιθέτως, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ουγγαρία αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις. 

Η Επιτροπή Εμπορίου συζήτησε και τροποποιητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο διευρύνεται ο κατάλογος των προϊόντων, που θα μπορεί η υπουργός Εμπορίου να θέτει πλαφόν, όχι μόνο για λόγους αισχροκέρδειας, αλλά και για ειδικές συνθήκες. Αυτά είναι: 

-Ηλεκτρισμός 
-Γάλα 
-Ψωμί 
-Νερό 
-Καφές 
-Κριθάρι 
-Καλαμπόκι