Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φυσικο αεριο

Σημαντική αύξηση καταγράφει την Τρίτη η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αναφοράς (Άμστερνταμ) TTF, μετά την αποκλιμάκωση της τιμής του στις προηγούμενες ημέρες.

Η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Άμστερνταμ) TTF ενισχύεται κατά 3,5% ή 4,22 ευρώ, στα 124,85 ευρώ την Μεγαβατώρα, ενώ ενδοσυνεδριακά ανήλθε μέχρι και το επίπεδο των 128 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.  

Εντός Ιουνίου η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενισχύεται σχεδόν κατά 50% ενώ σε διάστημα 12 μηνών ενισχύεται κατά 306%. Ιστορικό υψηλό το φυσικό αέριο κατέγραψε στις 7 Μαρτίου του 2022, όταν ανήλθε στο επίπεδο των 222 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει σε μόλις 40% η προμήθεια μέσω του αγωγού Nord Stream 1, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην επιστροφή από τον Καναδά του τεχνικού εξοπλισμού, αναγκαίου για τον αγωγό, οποίος επισκευάζεται από την γερμανική Siemens Energy.

Ο περαιτέρω περιορισμός από την Gazprom των προμηθειών φυσικού αερίου προς την ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της ΕΕ που είναι να καλύψει μέχρι το 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης που διαθέτει πριν από την επόμενη χειμερινή περίοδο.