Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ant1

Στα 11,7 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν για το 2021 οι ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας λόγω της πώλησης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Όπως δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το προηγούμενο έτος ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Όλιβερ Γκάτζκε, πρόκειται για έκτακτες ζημιές απομείωσης, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιό της Τράπεζας.

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε, δήλωσε ότι, «Προκύπτουν από το Project Starlight, που αφορά την επικείμενη πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Η πώληση αυτού του χαρτοφυλακίου θα οδηγήσει στη δραστική βελτίωση της ποιότητας των ενεργητικών μας στοιχείων με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις να μειώνονται σε λιγότερο από 5%».

Παράλληλα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, τόνισε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Ελληνικής Τράπεζας ξεπερνά τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

«Με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια στο 21,7% και πλεονάζουσα ρευστότητα στο τέλος του 2021 παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη των πελατών μας και παρέχουμε χρηματοδότηση σε τομείς που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η τεχνολογία, η φιλοξενία, οι μεταφορές και η ναυτιλία», είπε ο κύριος Γκάτζκε.

Ο Όλιβερ Γκάτζκε ανακοίνωσε παράλληλα την πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας να καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας και στην ΕΤΥΚ σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει πλεονασμούς μεταξύ 300 και 350 υπαλλήλων .

«Ο Ανώτατος Από το 2013 η τράπεζα δεν έχει καταβάλει ούτε ένα σεντ στους μετόχους της, στους επενδυτές, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουμε τους μισθούς των υπαλλήλων μας κατά 5% κάθε χρόνο. Δεν έχω πρόβλημα να καταβάλω υψηλούς μισθούς, αλλά πρέπει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να καταβάλουμε μερίσματα και καλύτερους μισθούς», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή της Τράπεζας και στο τριετές σχέδιο μετασχηματισμού της.

Ο κύριος Γκάτζκε, ανέφερε πως, «Είμαστε στη διαδικασία μετεξέλιξης της Τράπεζας σε έναν πελατοκεντρικό οργανισμό, θέτοντας τον πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής μας, βελτιώνοντας την εμπειρία τού μέσω της ψηφιοποίησης, του εξοργολογισμού των διαδικασιών μας και προσφέροντας απλά και ανταγωνιστικά προϊόντα».

Ο Όλιβερ Γκάτζκε τόνισε ότι η Τράπεζα θέλει να ενισχύσει το προφίλ του δανειακού της προφίλ με έμφαση στο τρίπτυχο περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση.