Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
κλιματικη κριση

Έλλειψη πρασίνου, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανεπαρκής ανακύκλωση, κακή διαχείριση ενέργειας. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην προσπάθειά τους να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η απουσία αστικού πρασίνου οδηγεί στην υπερθέρμανση των πόλεων, ενώ η υπερβολική εξάρτηση από το αυτοκίνητο προκαλεί αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Την ίδια ώρα, η ανακύκλωση παραμένει πίσω, με αποτέλεσμα την καύση ή την ταφή μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων. Στον τομέα της ενέργειας, η μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές παραμένει σε πρώιμο στάδιο, κυρίως λόγω έλλειψης σχεδιασμού και επενδύσεων.

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι πολλές τοπικές αρχές – Δήμοι, Περιφέρειες και Κοινότητες – παραμελούν ή αντιμετωπίζουν παθητικά την κλιματική κρίση, γεγονός που έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Συλλογικές λύσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, έρχεται να δώσει η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που υποστηρίζει πάνω από 400 περιφερειακές και τοπικές αρχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι Δήμοι Λευκωσίας, Πάφου, Αραδίππου και Αθηένου.

Η Αποστολή στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των περιοχών που συμμετέχουν, βοηθώντας τις να κατανοήσουν καλύτερα τους υφιστάμενους και μελλοντικούς κλιματικούς κινδύνους. Παράλληλα, παρέχει υποστήριξη για τη χάραξη τοπικών “οδικών χαρτών” με σκοπό τη βελτιωμένη προετοιμασία και την εφαρμογή επιτόπιων λύσεων που ενισχύουν την κλιματική ανθεκτικότητα.

Σήμερα, 19 Μαΐου, ξεκινά στο Βρότσλαβ της Πολωνίας το 4ο Ετήσιο Φόρουμ της Αποστολής, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εις βάθος συζητήσεις, να εξερευνήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις, καθώς και να ανακαλύψουν νέα εργαλεία και λύσεις για την τοπική προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Οι τοπικές αρχές έχουν στην ευθύνη τους κρίσιμες υποδομές, ενώ παράλληλα βρίσκονται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στους πολίτες. Αυτό καθιστά τον ρόλο τους καθοριστικό για την επιτυχή διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

Αξιοποιώντας ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις και μετατρέποντας τη δέσμευση σε πράξη, μπορούν να διαμορφώσουν πιο ανθεκτικές, βιώσιμες και δίκαιες πόλεις.

Η Αποστολή για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή δεν είναι απλώς ένας ευρωπαϊκός θεσμός – είναι ένα πλαίσιο υποστήριξης, ενίσχυσης και καινοτομίας για τις τοπικές αρχές που τολμούν να ηγηθούν της μετάβασης.