Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον νοσοκομείων στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα. Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες μετά την προσωρινή παύση των επιχειρήσεων, που είχε επιτραπεί για την απελευθέρωση του Ισραηλινοαμερικανού αιχμαλώτου Ίνταν Αλεξάντερ.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, τα νοσοκομεία αποτελούσαν «κέντρα διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν απώλειες μεταξύ ασθενών, με την κυβέρνηση της Χαμάς να ανακοινώνει ότι μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ο δημοσιογράφος Χασάν Ασλί, διευθυντής του πρακτορείου Alam24, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε προηγούμενο πλήγμα και είχε χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από το Ισραήλ.
Ισραήλ: Χτύπησαν νοσοκομείο στη Γάζα το οποίο χρησιμοποιούσε η Χαμάς
Στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, βομβαρδίστηκαν περίχωρα και η αυλή, παρά την παρουσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην εγκατάσταση, με στόχο την απομάκρυνση τραυματισμένων παιδιών. Ο φωτοειδησεογράφος Άμρο Ταμπάς έκανε λόγο για «σκηνή απόλυτης καταστροφής».
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Γάζας να εγκαταλείψουν άμεσα τις εστίες τους, μετά την εκτόξευση ρουκετών από την περιοχή – ενέργεια για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ.
Χαμάς: Απελευθέρωσε τον 21χρονο όμηρο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Τις επόμενες μέρες θα μπούμε με όλη μας τη δύναμη στη Γάζα για να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση και να νικήσουμε τη Χαμάς», δήλωσε, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου τόνισε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για να βρει χώρες που θα δεχτούν Παλαιστινίους, υποστηρίζοντας ότι πολλοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον ερειπωμένο θύλακο, ύστερα από 18 και πλέον μήνες πολέμου.
Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική. Σύμφωνα με τον Τομ Φλέτσερ, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, οι συνθήκες χαρακτηρίζονται «απάνθρωπες», με εκτεταμένα δεινά για τον άμαχο πληθυσμό: «Θάνατοι, τραυματισμοί, πείνα, αρρώστιες, ταπεινωτική μεταχείριση και επανειλημμένοι εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί». Ο ίδιος κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενεργήσουν «για να σταματήσουν τη γενοκτονία».
Ανάλογες τοποθετήσεις εκφράστηκαν και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου από το Ισραήλ «ντροπή» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των συμφωνιών συνεργασίας ΕΕ–Ισραήλ.
Από την πλευρά της, η Χαμάς κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να εντείνει τις προσπάθειες για την παύση του πολέμου, την ώρα που το Ισραήλ απέστειλε αντιπροσωπεία στη Ντόχα για συνομιλίες σχετικά με τους εναπομείναντες ομήρους. Από τους 251 απαχθέντες κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, 57 παραμένουν στη Γάζα, με τους 34 από αυτούς να έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Το Ισραήλ διαμηνύει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν
Ο Ίνταν Αλεξάντερ, 21 ετών, ήταν ο μοναδικός όμηρος με αμερικανική υπηκοότητα που παρέμενε ζωντανός στη Γάζα και πλέον έχει απελευθερωθεί. «Είμαι αδύναμος, αλλά λίγο-λίγο θα επανέλθω», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου.
Η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται, καθώς η ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί «την πείνα ως πολεμικό όπλο», με τα επίπεδα υποσιτισμού να συγκρίνονται με αυτά χωρών που βιώνουν δεκαετίες ανθρωπιστικής κρίσης.
Γερμανός ΥΠΕΞ στο Ισραήλ: Η διαμάχη στη Γάζα δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα
Η σύγκρουση, που ξεκίνησε με την φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1.218 άτομα, κυρίως άμαχοι, έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 52.908 νεκρούς Παλαιστινίους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.