Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, φέρνοντας επανάσταση σε κάθε τομέα - μαζί, όμως, φέρνει και πρωτοφανείς κινδύνους. Ο Πολωνός ερευνητής Borys Musielak απέδειξε ότι με τη βοήθεια του ChatGPT μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα πλαστό διαβατήριο μέσα σε πέντε μόλις λεπτά, το οποίο πέρασε επιτυχώς από τους αυτοματοποιημένους ελέγχους ασφαλείας πλατφορμών όπως η Revolut και η Binance.
«Οι συνέπειες είναι προφανείς»
Ο Musielak δημοσιοποίησε το πείραμα μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (Twitter), επισημαίνοντας:
«Μπορείτε πλέον να δημιουργήσετε πλαστά διαβατήρια με το GPT-4o. Μου πήρε 5 λεπτά για να δημιουργήσω ένα αντίγραφο του δικού μου διαβατηρίου που τα περισσότερα αυτοματοποιημένα συστήματα KYC πιθανότατα θα αποδέχονταν χωρίς να αναβοσβήσουν».
Η εν λόγω επίδειξη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μεθόδων ταυτοποίησης. Όπως υπογραμμίζει και σχετικό δημοσίευμα των Times of India, οι μέθοδοι που βασίζονται αποκλειστικά σε φωτογραφίες ή selfies θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί εξαιρετικά ρεαλιστικά έγγραφα, ικανά να ξεγελάσουν ακόμα και τα πλέον εξελιγμένα συστήματα επαλήθευσης.
Διάβασε ακόμα: Το Chat GPT «δίκασε» τον Τσιτσιπά: «Αν ξόδευε λιγότερο χρόνο στις λεζάντες του στο Instagram, θα είχε περισσότερα τρόπαια»
Η μετάβαση από εργαλεία όπως το Photoshop σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT-4o, έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι απομιμήσεις πλέον δημιουργούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αυξημένη πειστικότητα και ελάχιστο τεχνικό κόπο. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και άτομα με περιορισμένες γνώσεις μπορούν να παράγουν ψεύτικα έγγραφα με απίστευτη ευκολία.
Σύμφωνα με το Tech News, η επίδειξη του Musielak αναδεικνύει ένα νέο, ανησυχητικό επίπεδο κινδύνου: μαζική κλοπή ταυτότητας, δόλιες αιτήσεις για δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών — όλα με βιομηχανική ακρίβεια και κλίμακα. Το γεγονός ότι ένα τόσο ρεαλιστικό ψεύτικο έγγραφο κατάφερε να παρακάμψει τις δικλείδες ασφαλείας κορυφαίων fintech πλατφορμών αποδεικνύει την ευαλωτότητα του σημερινού συστήματος.
Μετά τη δημοσιοποίηση του πειράματος, το ChatGPT άρχισε να απορρίπτει αιτήματα για δημιουργία πλαστών εγγράφων, επικαλούμενο τις πολιτικές χρήσης και ασφαλείας του. Παρόλα αυτά, ο Musielak επιμένει ότι αυτή η προσέγγιση δεν αρκεί.
«Η μόνη βιώσιμη πορεία είναι οι ψηφιακά επαληθευμένες ταυτότητες», δηλώνει.
Ο ίδιος προτείνει τη μετάβαση σε λύσεις όπως τα eID wallets, τα οποία προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασίζονται σε υλική επαλήθευση μέσω NFC και ενσωματωμένων chips – όχι απλά σε εικόνες.
Ως συνιδρυτής της εταιρείας Authologic, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ψηφιακής ταυτοποίησης, ο Musielak καλεί οργανισμούς που διαχειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα – από τράπεζες και ταξιδιωτικά γραφεία μέχρι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων – να προχωρήσουν άμεσα σε αναβάθμιση των συστημάτων ταυτοποίησής τους.
Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Αντιθέτως, αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση για το μέλλον της ψηφιακής ασφάλειας. Αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να παρακάμπτει με τέτοια ευκολία βασικά εργαλεία επαλήθευσης, το ερώτημα που τίθεται δεν είναι πώς θα προστατευτούμε, αλλά αν μπορούμε πράγματι να εμπιστευτούμε αυτό που βλέπουμε στην οθόνη μας.