Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
4525

Το νέο διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο καθορίζει ποσόστωση 20% στο μεικτό χαλλούμι από 26 Μαρτίου μέχρι 31 Ιουλίου και 15% από 1η Αυγούστου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, αποτελεί αναμφίβολα μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση όπου κάθε διάταγμα οφείλει να βασίζεται σε πραγματικά ποσοτικά δεδομένα. Ο καθορισμός του πιο πάνω ποσοστού έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος βάσει πλέον των μηνιαίων μετρήσεων, έτσι ώστε να μπορεί να καλυφθεί τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής ζήτηση για το χαλλούμι.  

 

Η εφαρμογή του λογισμικού καταγραφής αιγοπρόβειου γάλακτος από τον περασμένο Οκτώβριο, αποδεικνύεται ένα καθοριστικό βήμα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εξαγωγών και να προστατευθεί η θέση του χαλλουμιού σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2024, οι εξαγωγές χαλλουμιού έφτασαν τους 42.427 τόνους με αξία €324 εκατ. έναντι των 39.078 τόνων του 2023, με αξία €315 εκατ. Έχουμε λοιπόν καθήκον όλοι να λειτουργούμε πρωτίστως με γνώμονα την εξαγωγική ανάπτυξη του εθνικού μας προϊόντος, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευημερία όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα του προϊόντος και κατ’ επέκταση με την ίδια την κυπριακή οικονομία.  

 

Η θετική αυτή εξέλιξη πιστώνεται στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης για τις στοχευμένες ενέργειες του, τηρώντας την προσωπική δέσμευση τόσο της Υπουργού Δρ. Μαρίας Παναγιώτου όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ από κινδύνους που απειλούν τη φήμη και τη θέση του στην παγκόσμια αγορά. Καθοριστικής σημασίας υπήρξε και η Επιτροπή Προστασίας για το Χαλλούμι στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπό την προεδρία του προέδρου του ΚΕΒΕ, κ. Σταύρου Σταύρου.  

 

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου παραμένει προσηλωμένος στη στήριξη και ενίσχυση του κλάδου και όλων των εμπλεκομένων, με στόχο τη βιώσιμη πορεία του χαλλουμιού στις διεθνείς αγορές. Βασικές μας προτεραιότητες είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, η πλήρης αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και η διατήρηση των 15.000 και πλέον  θέσεων εργασίας. Η τυροκομία δεν αποτελεί απλώς έναν σημαντικό κλάδο για το εγχώριο ΑΕΠ, αλλά έναν καθοριστικό πυλώνα της οικονομίας, που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Κύπρο.