Το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ άνοιξε στις 18 Μαρτίου στη Λευκωσία, μετά από πέντε χρόνια εκτεταμένων ανακαινίσεων. Περιλαμβάνει ψηφιδωτά, εικόνες και τοιχογραφίες που αντιπροσωπεύουν μερικά από τα καλύτερα και σπανιότερα έργα του πρώιμου Χριστιανισμού. Με αυτό αφορμή ο διευθυντής του μουσείου δρ. Ιωάννης Ηλιάδης έδωσε συνέντευξη στο Reuters.
Παραποιώντας τη συνέντευξη η ιστοσελίδα daily sabah αναφέρει πως το μουσείο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της λεγόμενης «τδβκ». Αναφέρουν επίσης πως πολλά από τα εκθέματα είχαν λεηλατηθεί από διακινητές το 1974, κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος που εμπνεύστηκε από την Ελλάδα, και είχαν διακινηθεί στη μαύρη αγορά.
Αναφέρουν ακόμα πως, τα περισσότερα από τα κομμάτια ανακαλύφθηκαν αργότερα σε ιδιωτικές συλλογές και ανακτήθηκαν από τη λεγόμενη "τδβκ" μετά από δικαστική διαδικασία.
Η συνέντευξη του δρ. Ηλιάδη όπως δόθηκε στο Reuters
Με τα χρόνια, οι κυπριακές αρχές εντόπισαν επίμονα και ανέκτησαν πλήθος κλεμμένων έργων, τοποθετώντας τα σε μουσεία που ελπίζουν ότι θα είναι προσωρινά, αν οι ειρηνικές συνομιλίες επιτρέψουν κάποια μέρα την επανένωση του νησιού.
«Η λεηλασία, η καταστροφή ήταν σε μεγάλη κλίμακα», είπε ο διευθυντής του μουσείου, δρ. Ιωάννης Ηλιάδης. «Έχουμε υπολογίσει ότι περισσότερες από 20.000 εικόνες έχουν κλαπεί και εξαφανιστεί από τις εκκλησίες.»
«Ακόμα τις αναζητούμε.»
Το μουσείο περιλαμβάνει σπάνια ψηφιδωτά από τον 6ο αιώνα μ.Χ., τοποθετημένα σε αναπαραγωγή ενός αψίδα, όπως ήταν το πρωτότυπο, από την Εκκλησία της Παναγίας Κανάκαρια στη Λυθραγκώμη του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Ακόμα και πριν από τον πόλεμο, το ψηφιδωτό ήταν καλά καταγεγραμμένο από αρχαιολόγους ως σπάνιο έργο τέχνης που είχε επιβιώσει από την εικονοκλαστική περίοδο - όταν η χρήση θρησκευτικών εικόνων είχε απαγορευτεί από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες σε όλη την περιοχή.
Ωστόσο, η απεικόνιση του Χριστού, της Παναγίας, των αρχαγγέλων και των αποστόλων κατακόπηκε από τους τοίχους στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κόπηκε σε κομμάτια και πουλήθηκε στη μαύρη αγορά. Τα περισσότερα από τα κομμάτια ανακαλύφθηκαν αργότερα σε ιδιωτικές συλλογές και ανακτήθηκαν από την Κύπρο μετά από δικαστική διαδικασία.
Ο Ηλιάδης ελπίζει ότι το μουσείο θα εμπνεύσει τον κόσμο και θα τους εκπαιδεύσει για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στην πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου λόγω της σύγκρουσης.
«Θέλουμε η νέα γενιά να κατανοήσει τι συνέβη στο νησί μας και γιατί είναι σημαντικό να προστατεύσουμε ακόμα και το πιο μικρό κομμάτι που μπορούμε να φέρουμε (πίσω)».