Το Κατάρ, βασικός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καταδίκασε σήμερα τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να εφαρμοστούν οι φάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των εμπόλεμων μερών.
«Με τον πιο έντονο τρόπο» καταδίκασε επίσης η Σαουδική Αραβία τα ισραηλινά πλήγματα κατά «άοπλων αμάχων» στη Γάζα, που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 400 νεκρούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς. «Η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επανάληψη της επιθετικότητας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (...) και τα πλήγματα τους σε περιοχές που κατοικούνται από άοπλους αμάχους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών του σουνιτικού βασιλείου.
Η Αίγυπτος καταδικάζει την παραβίαση της εκεχειρίας και τα πλήγματα στη Γάζα
Η ρωσική διπλωματία καταδίκασε και αυτή με τη σειρά της «έντονα» την επανέναρξη των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Μόσχα να δηλώνει ότι είναι «αδύνατο» να επιλυθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων «με χρήση βίας».
«Η Ρωσία καταδικάζει έντονα κάθε ενέργεια που οδηγεί στον θάνατο αμάχων και στην καταστροφή κοινωνικών υποδομών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι αδύνατο να επιλυθεί το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων με τη βία», ανέφερε, καθώς το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τα πλήγματά του μέχρι την επιστροφή όσων ομήρων κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Γκουτέρες: Σοκαρισμένος από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Από την πλευρά του το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε την επαναφορά τήρησης της συμφωνίας εκεχειρίας το συντομότερο δυνατό, με το Λονδίνο να εκφράζει, παράλληλα, την ανησυχία του για τις «τρομακτικές απώλειες αμάχων».
«Θέλουμε να δούμε την επαναφορά στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ.
Χαμάς: Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι φέρουν ευθύνη για τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Παράλληλα, η Γαλλία καταδίκασε τις νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα και ζήτησε τον «άμεσο» τερματισμό των εχθροπραξιών που, όπως λέει, θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και τη ζωή των Παλαιστινίων πολιτών.
«Η Γαλλία καταδικάζει τα ισραηλινά πλήγματα που πραγματοποιούνται από χθες στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία προκάλεσαν πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων», ανέφερε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τα πλήγματα από τα οποία σκοτώθηκαν 413 άνθρωποι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στο έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Νεκρός ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς από τους βομβαρδισμούς
«Η Γαλλία ζητεί τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων και απειλούν τη ζωή του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα», πρόσθεσε.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το ακροδεξιό κόμμα του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Πρωθυπουργού, βενιαμίν Νετανιάχου, λόγω διαφωνιών για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, επανήλθε στην κυβέρνηση, μετά την επανέναρξη των ισραηλινών επιδρομών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Γάζα: Εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων από τις περιοχές που είναι στα σύνορα με το Ισραήλ
Ο Μπεν-Γκβιρ, μέχρι τότε Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, και δύο άλλοι Υπουργοί του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους στις 19 Ιανουαρίου, καταγγέλλοντας τη «σκανδαλώδη» συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς που τέθηκε σε ισχύ εκείνη την ημέρα.
«Το Λικούντ και η Εβραϊκή Δύναμη συμφώνησαν στην επιστροφή του κόμματος (Εβραϊκή Δύναμη) και των υπουργών του στην κυβέρνηση», ανακοίνωσαν τα δύο κόμματα σε ανακοίνωσή τους.
Η επιστροφή του Μπεν-Γκβιρ θα ενισχύσει την Κυβέρνηση Νετανιάχου, η οποία με την αποχώρηση του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη είχε μείνει με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.