Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχουν φτάσει οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Αυξάνονται και περαιτέρω αισθητές γίνονται μέρα με την μέρα οι συνέπειες που προκύπτουν από την κλιματική κρίση.
Μιχάλης Βρεκούρης-Καθηγητής University of Bremen
«Όσο δεν παίρνουμε τα σωστά και κατάλληλα μέτρα να μειώνουμε τις ανθρωπογενείς εκπομπές τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αποτελέσματα, πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Κύπρου, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή της Ίνειας στην Πάφο ξεπέρασε τις 430 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι συγκεκριμένοι αριθμοί προκαλούν έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, με την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια άνοδος της θερμοκρασίας και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.
Μιχάλης Βρεκούρης-Καθηγητής University of Bremen
«Μόνο με τις παρατηρήσεις αυτές μπορούμε να δώσουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις στο τι πρέπει να γίνει για να, πιθανώς, σταματήσουν να αυξάνονται».
Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς. Ακραίοι καύσωνες, παρατεταμένες ξηρασίες και φυσικές καταστροφές αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο σε ολόκληρη την υφήλιο. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030 και η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, εντούτοις το παγκόσμιο ζήτημα του φαινόμενου του θερμοκηπίου έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην Γη.
Ένα αρνητικό ισοζύγιο που ενδεχομένως να πάρει αιώνες για να ανατραπεί.
Μιχάλης Βρεκούρης-Καθηγητής University of Bremen
«Αυξάνονται συνεχώς παντού και στο νότιο και στο βόρειο ημισφαίριο. Ο κύρος λόγος είναι // οι εκπομπές ανθρωπογενών ρύπων οι οποίες ενισχύουν το φαινόμενο. Όσο παραπάνω εκπέμπονται αυτές οι ενώσεις τόσο συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα και έχουν μεγάλο χρόνο ζωής. Κάποιες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 100 χρόνια».
Η επιστημονική κοινότητα απευθύνει κάλεσμα για δράση. Το ερώτημα είναι αν η ανθρωπότητα προλάβει να κινηθεί αρκετά γρήγορα για να αποτραπούν τα χειρότερα.