Καταγγελίες, που αφορούν σε ηλικιακό ρατσισμό και «αυθαιρεσίες» ασφαλιστικών εταιρειών σε βάρος ατόμων τρίτης ηλικίας, τέθηκαν ενώπιων των μελών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες σε κοινή συνεδρία εξέτασαν αυτεπάγγελτα το δικαίωμα των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην ασφάλιση και σε πιστοληπτικές διευκολύνσεις.
Οι βουλευτές εξέφρασαν την πρόθεση του για θέσπιση πρότασης νόμου που να ρυθμίζει το θέμα και να βοηθά στην αντιμετώπιση των διακρίσεων, με εμπλεκόμενους φορείς και οργανώσεις να κάνουν λόγο για «αποκλεισμό» των ατόμων τρίτης ηλικίας και να εισηγούνται μείωση του υψηλού κόστους ασφαλίστρων, που επωμίζονται οι ηλικιωμένοι, καθώς και διευκόλυνση των διαδικασιών διατήρησης της άδειας οδήγησης.
Γεμάτη διακρίσεις η πολιτική στην Κύπρο
Κατά τη συζήτηση παρατέθηκαν στοιχεία από έρευνα, που διεξήγαγαν οι Υπηρεσίες της Βουλής και αφορούσε στις πρακτικές που εφαρμόζουν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εν λόγω θέμα.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς, δύο χώρες μόνο της ΕΕ, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, θεωρούν ως επιβαρυντικό παράγοντα την ηλικία, προσθέτοντας ότι στην Αυστρία και τη Γαλλία δεν είναι επιτρεπτή η απόρριψη σύναψης σύμβασης αστικής ευθύνης οχήματος.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «εξάγεται το συμπέρασμα ότι στην Κύπρο ακολουθούμε μια πολιτική γεμάτη από διακρίσεις εις βάρος των ατόμων της τρίτης ηλικίας και είναι ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας να δώσει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως «αυτή η πολιτεία -που πολλές φορές δείχνει ότι δεν σέβεται τον εαυτό της- οφείλει να επιδεικνύει τον μέγιστο σεβασμό σε ανθρώπους που έκτισαν, δημιούργησαν και κατάφεραν να φτάσουν στη τρίτη ηλικία», για να προσθέσει πως «δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει».
Η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία εισηγήθηκε να εξεταστεί το θέμα αυτεπάγγελτα, είπε πως ο ηλικιακός ρατσισμός στις άδειες οδήγησης είναι «άδικος και μεροληπτικός», τονίζοντας ότι «η ασφαλής οδήγηση εξαρτάται από την ικανότητα και όχι από την ηλικία».
Κάλεσμα για μαζικές καταγγελίες στην ΕΠΑ
Οι Πρόεδροι των Επιτροπών Εργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσαν τους αρμοδίους και άτομα με έννομο συμφέρον όπως προβούν σε μαζικές καταγγελίες, προκειμένου η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να είναι σε θέση να διερευνήσει τις υψηλές τιμές ασφαλίστρων.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, Τζώρτζια Κάστανου, είπε ότι η ΕΠΑ δεν μπορεί να ρυθμίσει την αγορά των ασφαλίστρων, αλλά αν βρεθεί συγκεκριμένη υπόθεση, μετά από καταγγελία μπορεί να ελεγχθεί, ώστε να διαφανεί με βάση τη νομολογία αν υπάρχουν υπερβολικά υψηλές τιμολογήσεις.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε πως τα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα γενικά και αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα τους και τα οικονομικά του ζητήματα, για να σημειώσει ότι άμεσα θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για να επιλυθεί το θέμα.
«Οι εταιρείες τους τιμωρούν μόνο λόγω ηλικίας»
Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, Δήμος Αντωνίου, είπε ότι καταγράφεται μεγάλος αριθμός παραπόνων στο Παρατηρητήριο για τα υψηλά ασφάλιστρα, για να προσθέσει ότι «αν επιμένουν οι ασφαλιστικές εταιρείες» θα πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να εκδοθούν ασφαλιστικά μέτρα υπέρ των ηλικιωμένων.
Ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, είπε «οι εταιρείες τους τιμωρούν μόνο λόγω ηλικίας», σημειώνοντας ότι για άτομα που είναι 70 ετών και κάποιων ημερών τους αύξησαν κατά 100 ευρώ τα ασφάλιστρα.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επαγγελματία οδηγό, που του αύξησαν τα ασφάλιστρα, λέγοντας ότι «είναι μία διάκριση που γίνεται λόγω ηλικίας και τους τιμωρούν οι εταιρείες».
Επίσης, αναφέρθηκε σε ηλικιωμένο, που αποφάσισε να κυκλοφορεί ακόμη και χωρίς ασφάλεια», τονίζοντας πως κάποιοι φτάνουν στο σημείο να παρανομούν.
Ένας στους 18 απορρίπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες
Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Ανδρέας Αθανασιάδης, είπε πως «η ηλικία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τους κινδύνους», ενώ συμπλήρωσε ότι «για να λαμβάνονται μέτρα στις άλλες χώρες προκύπτει πως υπάρχει πρόβλημα κι εκεί».
Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν 70 χιλιάδες ασφαλισμένοι, προσθέτοντας πως ένας στους 18 απορρίπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και πάει στην Κοινοπραξία.
«Οι υπόλοιποι είναι στις εταιρείες. Δεν γνωρίζω να ισχύει πως στην πρώτη μέρα μετά τα 70 αυξάνεται το ασφάλιστρο κατά 20%» είπε, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ισχύει το γεγονός ότι ένας ηλικιωμένος που είναι 70 ετών, παρά μία μέρα, πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό και μετά τα 70 πληρώνει αυξημένο ασφάλιστρο κατά 20%».
Τόνισε μάλιστα πως «ο κίνδυνος αξιολογείται στην ανανέωση», προσθέτοντας ότι υπάρχουν εταιρείες που χρησιμοποιούν τα 75 έτη και όχι τα 70.
Αναφερόμενος στο θέμα της Κοινοπραξίας, είπε ότι στην Κοινοπραξία όταν πάει κάποιος, σημαίνει ότι απορρίφθηκε από τρεις ασφαλιστικές.
«Η διαδικασία είναι δεκαπέντε λεπτά και θέλει τις τρεις απορρίψεις. Το ασφάλιστρο για κάποιον, χωρίς ατυχήματα, είναι 505 ευρώ και έχει έκπτωση 5% τον πρώτο χρόνο και το δεύτερο 10% αν δεν έχει ατυχήματα. Κάποιοι πληρώνουν 700 και 800 ευρώ, επειδή έχει ιστορικό ατυχημάτων. Δεν υπάρχει κάποιος που αυξάνει το ασφάλιστρο χωρίς λόγο», σημείωσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ