Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι περικοπές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την οργή των καταναλωτών που βλέπουν τα φωτοβολταϊκά συστήματά τους να τίθενται για ώρες εκτός λειτουργίας, να φουντώνει.
Ενδεικτικές οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χάρης Χαραλάμπους – Από Facebook
«8 ημέρες ο Μάρτιος, 4 μέρες κομμένα τα φωτοβολταϊκά συστήματα!!!! Προφανής στόχος τους πια, είναι να αποθαρρύνουν τον κόσμο να εγκαταστήσει άλλα φωτοβολταϊκά συστήματα!!! Η μια φορά τον μήνα διακοπής, έγινε τώρα μέρα παρά μέρα( …) Μετέτρεψαν τελικά το φωτοβολταϊκά ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, σε φωτοβολταϊκά για ΚΑΝΕΝΑΝ!!! Ποιός ευθύνεται γι` αυτό το φιάσκο;;;; Ποιός θα πληρώσει για τα λάθη σε βάρος των πολιτών;;;»
«ΑΗΚ και Διαχειριστής Συστήματος. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. Καθαρή κλεψιά !!! 9 πρώτες μέρες του Μάρτη και ήδη μετράμε 5 διακοπές Φ/Β !!!!»
Με αφορμή τις διακοπές των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιστικές μονάδες, αγανακτισμένοι πολίτες προγραμματίζουν για τις 2 Απριλίου εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, για να στείλουν το μήνυμα ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο κτένι.
Ανάρτηση στο Facebook
«ΠΑΛΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ!!!! Σχεδόν κάθε μέρα τα κλείνουν. Έπρεπε να ντρέπεστε! Κάναμε δάνεια για να βάλουμε τα φωτοβολταϊκά και τώρα πληρώνουμε και δάνεια και ακριβό ρεύμα!»
Ανάρτηση από Facebook
«Το ζήτημα με τα φωτοβολταϊκά έχει γίνει εξαντλητικό, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Δανειστήκαμε για να τα αποκτήσουμε, δανειστήκαμε για να αγοράσουμε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και τώρα πληρώνουμε τα λάθη ορισμένων τεχνοκρατών και κυβερνώντων.»
Παραπλάνηση των πολιτών χρεώνει στον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζητώντας από τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη να εγγράψει το θέμα για συζήτηση.
«Και σήμερα η ΑΗΚ έκλεισε το σύστημα έγινε καθημερινό πλέον! Ο υπουργός ενέργειας θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει ευθύνες για την παραπλάνηση των πολιτών που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά σύστημα ! Επιπλέον έχουν ευθύνες για έλλειψη προγραμματισμού αλλά και για τις ανοησίες που ακούγαμε στη βουλή εδώ και μήνες.», επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου.
Σημειώνεται ότι η οδηγία για περιορισμό παραγωγής από ΑΠΕ δίδεται από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς ώστε να διαφυλαχθεί το ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης και να αποφευχθεί το σενάριο ενός black out που ενδέχεται να φέρει η αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την χαμηλή, κατά περιόδους, ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε επίσης
«Αναγκαίες» οι περικοπές στα φωτοβολταϊκά - Θα γίνονται «όλο και πιο συχνές»