Στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, σε πλατείες, καφενεία και σωματεία, οι Κούρδοι ακούνε το ιστορικό κάλεσμα Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση του ΡΚΚ και ειρηνική επίλυση της μακράς διαμάχης με το τουρκικό κράτος.
Στις τάξεις του τουρκικού πληθυσμού ωστόσο, η καχυποψία για το ΡΚΚ υπερνικά, κυρίως σε όσους έχουν χάσει οικείους τους κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σύγκρουσης.
Την έκκληση Οτσαλάν χαιρέτισε πάντως ο Πρόεδρος της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, εν αντιθέσει με τις κουρδικές οργανώσεις της Συρίας.
Mazloum Abdi - Διοικητής Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων
«Η έκκληση για κατάθεση των όπλων αφορά στο ΡΚΚ και δεν έχει τίποτα να κάνει με εμάς. Δεν απευθύνεται σε μας και στις δυνάμεις μας.»
ΗΠΑ, Η.Β και Γερμανία χαιρέτισαν την εξέλιξη. Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι χθες γράφτηκε ιστορία, είναι ωστόσο μακρύς ακόμη ο δρόμος για την οριστική επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Οι μνήμες άλλωστε της τελευταίας προσπάθειας που εντέλει απέτυχε, είναι ακόμη νωπές.
Χαράλαμπος Χρυσοστόμου - Διεθνολόγος
«Το κρίσιμο είναι κατά πόσο η ηγεσία του ΡΚΚ θα αποδεχθεί το μήνυμα του Οτσαλάν. Το κουρδικό ζήτημα και ο κουρδικός αγώνας μπαίνει σε νέα φάση μετά την εξέλιξη.»
Αντιδράσεις καταγράφονται και στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ωστόσο εάν γίνει εφικτός ο τερματισμός της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ, εκτιμάται ότι αυτές θα σιγήσουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια σημαντική νίκη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα μπορούσε να του ανοίξει τον δρόμο για μια νέα προεδρική θητεία, εάν το φιλοκουρδικό κόμμα DEM υποστηρίξει την πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.