Νέο κύμα ακινητοποιήσεων οχημάτων στη Γαλλία, που συνδέεται με το σκάνδαλο που αφορά τους αερόσακους Takata, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γαλλική εφημερίδα Liberation. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, η Citroën ζήτησε από 236.900 ιδιοκτήτες των μοντέλων C3 και DS 3 στη βόρεια Γαλλία, τα οποία εγγράφηκαν μεταξύ του 2008 και 2013, να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους μέχρι να αντικατασταθούν οι αερόσακοί τους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Liberation, οι συγκεκριμένοι αερόσακοι είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ενώ αναφορά γίνεται και στους θανάτους που έχουν προκληθεί τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό.
Μετά από πολλά θανατηφόρα ατυχήματα, μια πρώτη εκστρατεία ακινητοποίησης - με την ονομασία «stop drive» - είχε ήδη ξεκινήσει από τη Citroën και την DS στις αρχές του 2024 στη νότια Ευρώπη και στην περιοχή Μαγκρέμπ της βόρειας Αφρικής, ακινητοποιώντας χιλιάδες αυτοκίνητα για εβδομάδες. Στη Γαλλία, αφορούσε το νότο της χώρας και τα υπερπόντια εδάφη. Η απόφαση για την έναρξη ανακλήσεων σε αυτές τις περιοχές ελήφθη «με βάση τα μακροπρόθεσμα κλιματικά κριτήρια της ζέστης και της υγρασίας», τους δύο παράγοντες που καταστρέφουν αυτούς τους αερόσακους, σύμφωνα με τη μητρική εταιρεία της Citroën και της DS, Stellantis.
Η Stellantis έπρεπε να κινητοποιήσει επειγόντως το δίκτυο αντιπροσώπων της, συνεχίζει το δημοσίευμα, πολιορκημένο από αιτήματα ιδιοκτητών αυτοκινήτων που φοβούνταν για τυχόν ατύχημα, να δανείσει χιλιάδες αυτοκίνητα αντικατάστασης και να ενισχύσει την παραγωγή νέων προσαρμοσμένων αερόσακων.
Κινητοποιήθηκαν οκτώ εργοστάσια
Ωστόσο, ο κατασκευαστής έχει τώρα αποθέματα αερόσακων αντικατάστασης και οι αντιπρόσωποι μπορούν να τους εγκαταστήσουν «αμέσως» , τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ο όμιλος κινητοποίησε επίσης οκτώ από τα εργοστάσιά του στη Γαλλία (Rennes, Poissy, Sochaux, Mulhouse, Trémery, Charleville-Meizières, Hordain, Douvrin) για να εξυπηρετήσει τους πελάτες.
Αρκετοί ιδιοκτήτες C3, σημειώνεται σε δημοσίευμα της Le Monde, έχουν καταθέσει καταγγελίες κατά της μητρικής εταιερείας της Citroën για «θέση σε κίνδυνο της ζωής άλλων» και «παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές», ζητώντας ιδίως χρηματική αποζημίωση.
Το σκάνδαλο Takata, που ξέσπασε το 2014, οδήγησε τον Ιάπωνα κατασκευαστή στη χρεοκοπία. Η Volkswagen, η Nissan, η BMW και η Toyota, μεταξύ άλλων, έχουν ανακαλέσει εκατομμύρια οχήματα εξοπλισμένα με αυτούς τους επικίνδυνους αερόσακους, ενώ οι εκστρατείες ανάκλησης συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: Liberation, Le Monde, AFP