Ήταν Φεβρουάριος του 1949, όταν τα στρατόπεδα κράτησης των Εβραίων που είχαν δημιουργήσει οι Άγγλοι αποικιοκράτες στην Κύπρο, έκλειναν οριστικά τις πύλες τους.
Από τον Αύγουστο του 1946 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1949 στα συνολικά δώδεκα στρατόπεδα που λειτούργησαν στην Κύπρο, είχαν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 52 χιλιάδες Εβραίοι, οι οποίοι κατάφεραν να γλυτώσουν από τις διώξεις και τα βασανιστήρια των Ναζί.
Με αφορμή την συμπλήρωση 76 χρόνων από το κλείσιμο των στρατοπέδων κράτησης, Υπουργείο Άμυνας και Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο διοργάνωσαν επετειακή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο του BMH, εκεί όπου την τριετία 1946-1949 γεννήθηκαν περισσότερα από δύο χιλιάδες Εβραιόπουλα.
Oren Anolik – Πρέσβης Ισραήλ στην Κύπρο
«Αυτός ο χώρος έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι από τα θεμέλια της κοινής ιστορίας του Ισραήλ και της Κύπρου. Η ιστορία των Στρατοπέδων Κράτησης είναι καθοριστική για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου».
Δημιούργησε ένα διαχρονικό δεσμό μεταξύ των λαών μας, που δυνάμωσε και ενισχύθηκε περαιτέρω κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, εκπροσώπησε η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Άννα Αριστοτέλους, η οποία ανέγνωσε τον χαιρετισμό του.
Άννα Αριστοτέλους – Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Υπ. Άμυνας
«Tο μήνυμα της σημερινής επετειακής εκδήλωσης είναι ξεκάθαρο: κάθε ανθρώπινη ζωή αξίζει το ίδιο και πρέπει να προστατεύεται. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος θα διατηρηθεί και θα αποτελεί οδηγό για το μέλλον».
Το παρόν της στην εκδήλωση έδωσε και μία Ισραηλινή, η μητέρα της οποίας εργαζόταν ως νοσοκόμα στο Βρετανικό Νοσοκομείο όπου είχαν γεννηθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά Εβραίων προσφύγων.