Σοβαρές καταγγελίες ακούστηκαν ενώπιον της Βουλής, αναφορικά με τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας, αλλά και την χρήση ναρκωτικών στα σχολεία. Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι στα σχολεία δεν υπάρχουν, καθώς ένας παιδοψυχολόγος αναλογεί σε 1850 παιδιά, ενώ, με βάση τις διεθνείς πρακτικές θα έπρεπε να αναλογεί ένας σε μόλις 500 παιδιά.
Αποκαλύψεις για παραβατικές συμπεριφορές παιδιών σε σχολεία ακούστηκαν στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με τους παρόντες να γίνονται μάρτυρες καταγγελιών που σοκάρουν, για χρήση ναρκωτικών στα σχολεία και περιστατικών που προκαλούν ανασφάλεια σε μαθητές και μαθήτριες.
Δέσποινα Καΐμη-Πρόεδρος Παγκύπριου Συλλόγου Εργοθεραπευτών
«Υπάρχει παιδί που κλειδώνεται στην τουαλέτα του σχολείου του, τηλεφωνεί στη μητέρα του και της λέει να πάει να το πάρει γιατί κινδυνεύει, γιατί δεν μπορεί, γιατί δεν καταλαβαίνει».
Η διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών και τα περιστατικά παρενοχλήσεων αυξάνονται, με ορισμένους εκπαιδευτικούς να γνωρίζουν αλλά να μην καταγγέλλουν τα περιστατικά λόγω φόβου.
Την ώρα που η παραβατικότητα «τρύπωσε» για τα καλά στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι απουσιάζουν από τις σχολικές μονάδες.
Όπως αναφέρθηκε, σήμερα στα σχολεία υπάρχει μόλις ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος για 1,850 παιδιά, ενώ θα έπρεπε – όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - να υπάρχει 1 ψυχολόγος ανά 500 παιδιά, με την επιτροπή να ζητά τον άμεσο τετραπλασιασμό των ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες.
Παύλος Μυλωνάς-Πρόεδρος επιτροπής Παιδείας
«Κρύβονται πολλά περίεργα περιστατικά πίσω από αυτές τις ιστορίες. Τραγωδίες οικογενειακές, αθώες ψυχές, καμία υπηρεσία δεν προσφέρεται η αν προσφέρεται δεν είναι αρκετή».
Οι βουλευτές της επιτροπής Παιδείας, εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2020 και αφορά στην παραβατικότητα στα σχολεία, αλλά και για την καθυστέρηση λειτουργίας του εναλλακτικού σχολείου φοίτησης για παιδιά με ακραίες παραβατικές συμπεριφορές.