Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λθι

Η Σαντορίνη μοιάζει με «νησί-φάντασμα» καθώς το διαρκές μπαράζ σεισμών έχει αναγκάσει πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι δρόμοι και τα σοκάκια είναι άδεια, τα καταστήματα κλειστά, ενώ όσοι παραμένουν ζουν με την αγωνία των διαρκών δονήσεων.

Οι επιστήμονες εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια: τη συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας για αρκετές εβδομάδες, έναν ισχυρότερο σεισμό μεγέθους 5,5-5,6 Ρίχτερ που θα εκτονώσει την κατάσταση, ή το ακραίο σενάριο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Διαβάστε ακόμα: 

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέπτεται τη Σαντορίνη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, η Θήρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 1η Μαρτίου.

Η Πολιτεία ενισχύει τις δυνάμεις της στην περιοχή. Στρατιωτικά οχήματα, πυροσβεστικές και αστυνομικές μονάδες έχουν σταλεί στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό, την Ίο και την Αστυπάλαια. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ έχει μεταφέρει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα, ενώ στο νησί έχουν φτάσει γεννήτριες και κεραίες κινητής τηλεφωνίας για τη διασφάλιση της επικοινωνίας.

Το φαινόμενο εξελίσσεται ραγδαία, με τέσσερις σεισμούς να σημειώνονται μέσα σε δύο ώρες χθες το βράδυ, οι ισχυρότεροι εκ των οποίων ήταν 4,6 και 4,4 Ρίχτερ. Συνολικά, από τις 26 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 7.700 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού.

Οι αρχές της Ελλάδας προειδοποιούν για κινδύνους κατολισθήσεων, ενώ έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε επικίνδυνα σημεία. Παρότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες για ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο στην παρούσα φάση.

Με πληροφορίες από Το Βήμα