Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
αεροδρόμιο Λάρνακας

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας κρατείτο για πάνω από δύο μήνες πρόσωπο από την Ουγκάντα, αιτητής ασύλου, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο από την Αίγυπτο με κυπριακή θεώρηση εισόδου για 15 ημέρες. Το Ανώτατο Δικαστήριο στις 23 Ιανουαρίου αποφάσισε όπως  ο άνδρας αφεθεί ελεύθερος.  

Το χρονικό της υπόθεσης

Συγκεκριμένα, ο άνδρας έφτασε στις 11 Νοεμβρίου, ωστόσο κατά το διαβατηριακό έλεγχο «αυτός δεν θεωρήθηκε καλή τη πίστει επισκέπτης, οπότε δεν του επετράπη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατίας», όπως αναφέρει το Δικαστήριο.  

Ως εκ τούτου τέθηκε υπό κράτηση σε «διαμορφωμένη αίθουσα περιορισμού» μέχρι την αναχώρησή του, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14.11.2024. 

Την ίδια ημέρα ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει αίτημα για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, ισχυριζόμενος ότι στην χώρα καταγωγής του κινδύνευε η ζωή του. Το αίτημα υποβλήθηκε στις 19 Νοεμβρίου και απορρίφθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου στις 13 Δεκεμβρίου.  

Ακολούθως ο άνδρας καταχώρησε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, διατηρώντας έτσι την ιδιότητά του ως αιτητής ασύλου, ενώ προχώρησε σε αίτηση για έκδοση διατάγματος habeas corpus, ζητώντας την απελευθέρωσή του. 

Τι ισχυρίστηκε ο αιτητής

Ο αιτητής, ενώ βρισκόταν ακόμη περιορισμένος στο αεροδρόμιο, προχώρησε στην αίτηση για habeas corpus.  

Όπως αναφέρει το Ανώτατο, ο αιτητής «δεν ισχυρίζεται ότι κρατείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ότι ο περιορισμός του, ως ανωτέρω, ουσιαστικά συνιστά κράτηση, ώστε να είναι παράνομος. Επιζητεί, έτσι, την απελευθέρωση του».  

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με μαρτυρία που υποστήριζε την αίτηση του, «ο άνδρας δεν μπορεί να εξέλθει από το χώρο που βρίσκεται περιορισμένος, παρά μόνο αφού το ζητήσει και του επιτραπεί, ενώ οπουδήποτε μεταβεί, τούτο γίνεται με συνοδεία αστυνομικού». 

«Αντιθέτως, ο καθ' ου η αίτηση (από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας), διατυπώνει τη θέση ότι ο αιτητής είναι ελεύθερος να αναχωρήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία, οποτεδήποτε αυτός το αποφασίσει.  Δεν είναι αυτό που επιδιώκει, όμως, ο αιτητής, αλλά να του παραχωρηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας», προσθέτει το Ανώτατο. 

Διαβάστε ακόμα: 

Ζεύγος Αφρικανών βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και δύο μήνες στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Επ. Διοικήσεως: Ζητά τη μεταφορά ζεύγους από το χώρο περιορισμού Αερoδρομίου Λάρνακας

Η απόφαση και το σκεπτικό  

Όπως σημειώνει το Ανώτατο, ο αιτητής «δεδομένης της εκκρεμότητας της προσφυγής του στο Δ.Δ.Δ.Π, τελεί υπό την πιο πάνω ιδιότητα, δηλαδή του αιτητή ασύλου» και «κατά συνέπεια δικαιούται να παραμένει ελεύθερος». 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «απαγορεύεται η κράτηση αιτητή λόγω μόνο της ιδιότητας του ως αιτητή», εννοείται ως αιτητή ασύλου.   

Στο νόμο αναφέρεται, επίσης, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών «δύναται να εκδίδει γραπτό διάταγμα με το οποίο να θέτει υπό κράτηση αιτητή», για συγκεκριμένους λόγους που παρατίθενται σε αυτό.  

Στην περίπτωση του αιτητή προσθέτει το Δικαστήριο, «δεν έχει εκδοθεί τέτοιο διάταγμα κράτησης του», επισημαίνοντας πως «η περίπτωση του, δε διαφέρει από οποιουδήποτε αιτητή ασύλου που έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας της» 

«Και ο αιτητής αυτός, εφόσον το επιθυμεί, δύναται να φύγει από την Κύπρο. Παρά ταύτα, ο παρών αιτητής τελεί υπό κράτηση, ουσιαστικά, ενώ έχει «δικαίωμα παραμονής στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, το οποίο δικαίωμα ισχύει από την ημερομηνία ισχύς της αίτησης του», προστίθεται. 

Στην περίπτωση του αιτητή τα όσα προβλέπει η νομοθεσία «δεν έτυχαν εφαρμογής και αντιθέτως έχουν παραβιαστεί», υπογραμμίζει το Ανώτατο.

«Αυτός, όχι μόνο τέθηκε υπό κράτηση, αλλά του αποστερούνται και τα ελάχιστα δικαιώματα που προβλέπει το άρθρο 9Ε(2)(α)[2] του Νόμου και ρυθμίζουν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης ή διαμονής του, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει .  

Βάσει των πιο πάνω το Ανώτατο διαπίστωσε πως ο άνδρας κρατείται παράνομα, προχωρώντας στην έκδοση habeas corpus, με το οποίο ο άνδρας θα αφεθεί ελεύθερος.