Η συμπεριφορά μας προς τη φύση και τα ζώα εκφράζει τον πολιτισμό της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Εκπέμπει σεβασμό, κατανόηση και ευθύνη. Ευθύνη, για τις ζωές των διαφορετικών ειδών από το δικό μας. Κατανόηση, όταν ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι τα ζώα ενυπάρχουν στον πλανήτη γη για κάποιους σημαντικούς λόγους. Σεβασμό, διότι τα μαθήματα που μας παραδίδει η φύση και τα ζώα είναι περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε.
Οι σκύλοι είναι ανάμεσα στα ζώα τα οποία, από την αρχαιότητα, βρίσκονται στις ζωές των ανθρώπων. Άλλοτε τους βοηθούσαν στο κυνήγι, σήμερα είναι κυρίως σκύλοι συντροφιάς, γεμίζοντας τις ζωές μας με αγάπη και ευχάριστες στιγμές. Γι' αυτό και χρειάζονται χώρους αναψυχής και κοινωνικοποίησης. Τέτοιοι χώροι είναι τα πάρκα σκύλων που δημιουργούνται.
Στη Λεμεσό υπάρχει μία τοποθεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στους/ις κηδεμόνες σκύλων να περάσουν κάποιες από αυτές τις ευχάριστες στιγμές, σε ένα φιλόξενο περιβάλλον γεμάτο με πεύκα, με τα κατοικίδια τους, το πάρκο σκύλων του Δήμου της πόλης. Στον ίδιο χώρο, επίσης, βρίσκεται το καταφύγιο σκύλων του Δήμου Λεμεσού. Μία υπηρεσία που δίνει ανάσες στο ζήτημα των αδέσποτων σκύλων στην πόλη και μπορεί κάποιος να υιοθετήσει κάποιο σκυλί και να του παρέχει στέγη και ότι άλλο χρειάζεται.
Προσωπικά, επισκέπτομαι το πάρκο σκύλων του Δήμου Λεμεσού από τον καιρό που υιοθέτησα τον σκύλο μου, δηλαδή περίπου μόλις άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, από το 2021. Από τότε τόσο το πάρκο όσο και το καταφύγιο του Δήμου έχουν αλλάξει αρκετά, προς το καλύτερο. Τοποθετήθηκαν σύγχρονες τουαλέτες και περισσότερα παγκάκια και γενικά φαίνεται ότι έχει αφοσιωθεί κάποιος σε αυτό. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, μετά από καιρό, εντόπισα αρκετά περιθώρια βελτίωσης πράγμα που μου επιβεβαίωσαν και άλλοι/ες επισκέπτες/ριες που βρίσκονταν στον χώρο.
Πάρκο σκύλων
Το πάρκο σκύλων βρίσκεται στη δυτική Λεμεσό. Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο και περιφραγμένο χώρο 8000 τ.μ., γεμάτο με πεύκα και χώρο για παιχνίδι, αναψυχή και εκπαίδευση των σκύλων.
Το πάρκο σκύλων είναι ειδικά διαμορφωμένο για τους τετράποδους φίλους μας και διαθέτει τρεις χώρους: χώρο με παιχνίδια για σκυλιά με λουρί, ανοικτό χώρο για σκυλιά με λουρί και ανοικτό χώρο για ελεύθερη διακίνηση χωρίς λουρί. Ωστόσο μέσα στα χρόνια έχουν χαλαρώσει οι υπεύθυνοι του χώρου τον κανόνα με το λουρί και είναι στην διαχείριση και κρίση του/της κάθε κηδεμόνα για το αν θα φοράει λουρί στο σκυλί του.
Επιπλέον, έχει επεκταθεί το ωράριο του πάρκου το χειμώνα, αφού μένει ανοικτό μέχρι τις 7. Όπως μας ανέφεραν επισκέπτες/ριες, θα ήταν καλό να επεκταθεί και το καλοκαίρι το εν λόγω ωράριο.
Ρωτήσαμε τους φροντιστές του πάρκου για το μέλλον του στη Λεμεσό και μας απάντησαν ότι το πάρκο βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη από την πρώτη χρονιά.
«Από την ημέρα που άνοιξε το πάρκο μέχρι σήμερα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η κατάσταση. Πήραμε την έγκριση τελευταία να μπουν κι άλλα παγκάκια, προσπαθούμε να φέρουμε ψυγεία τα οποία θα πωλούν νερό και ποτά για τους επισκέπτες. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τον χώρο του πάρκου σε εκδρομικό χώρο, ως ένα πάρκο σκύλων-πρότυπο στο οποίο θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις και το οποίο θα φιλοξενεί τα σκυλάκια και τους ανθρώπους τους για να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση.
Στο πάρκο, κατά την επίσκεψή μου, βρίσκονταν πολλοί από τους/ις κηδεμόνες σκύλων που δίνουν το παρόν τους εκεί σχεδόν καθημερινά. Όλοι τους ήταν θετικοί για το γεγονός ότι υφίσταται αυτό το πάρκο καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και αναψυχή των σκυλιών τους. Επίσης, για το γεγονός ότι έχει επεκταθεί το ωράριο τον χειμώνα.
Παρ’ όλα αυτά, οι απόψεις τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πάρκο και στις βελτιώσεις που θα ήθελαν να δούν να πραγματοποιούνται είναι σχεδόν οι ίδιες.
Όπως μας δήλωσαν, λόγω της προηγούμενης χρήσης του πάρκου, παρατηρούνται στο έδαφος γυαλιά, με αποτέλεσμα σκυλιά να τραυματίζονται. Κάποτε, μας είπαν, πρέπει να καθαριστούν, διότι πρόκειται για πρόβλημα που υπήρχε εξ αρχής. «Επίσης ο σεβασμός από τους κηδεμόνες που δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους» είναι κάτι το οποίο αγνοείται. Να σημειωθεί ότι παρέχονται σε αυτούς από το πάρκο όλοι οι τρόποι καθαρισμού τους.
Ακόμα όλοι οι επισκέπτες/ριες συμφωνούν πως ήρθε η ώρα για δημιουργία είτε κάποιας καντίνας, είτε τοποθέτησης ψυγείων για ροφήματα. «Θα ήταν προτιμότερη μία αναδιαμόρφωση των χώρων του πάρκου καθώς ο χώρος που είναι για σκυλιά που δεν είναι τόσο φιλικά είναι στο τέλος του πάρκου ενώ θα έπρεπε να ήταν στην αρχή καθώς δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με άλλα σκυλιά» μας ανέφερεαν κάποιοι επισκέπτες και στη συνέχεια δήλωσαν ότι περισσότερος φωτισμός το βράδυ θα ήταν πολύ λογικός, κάτι το οποίο συνειδητοποιεί κάποιος.
Καταφύγιο σκύλων
Στην ίδια τοποθεσία αλλά σε περίκλειστο χώρο, χωρίς επαφή με το πάρκο, βρίσκεται το καταφύγιο. Για το χώρο αυτό μάς μίλησαν οι φροντιστές του.
«Την τελευταία χρονιά έχουν μπει στο καταφύγιο σκύλων του Δήμου Λεμεσού, περίπου 70 σκύλοι, οι οποίοι και έχουν υιοθετηθεί», σύμφωνα με τους φροντιστές του καταφυγίου. Αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο φιλοξενούνται 16 σκύλοι.
«Οι σκύλοι είναι πάντα υπό την επιτήρηση κτηνιάτρου ενώ πριν μπουν στο καταφύγιο γίνεται πάντα έλεγχος microchip και εν συνεχεία γίνεται ψεκασμός για τυχόν τσιμπούρια και ψύλλους».
«Η ανταπόκριση του κόσμου και οι εθελοντικές του πράξεις για το καταφύγιο του σκύλου είναι συγκινητικές»
«Μετά από 15 μέρες οι σκύλοι είναι έτοιμοι για υιοθεσία» με τους φροντιστές να ξεκαθαρίζουν πως είναι πολιτική του Δήμου να μην θανατώνονται οι σκύλοι. Επίσης, οι φροντιστές του καταφυγίου καλούν τους/ις μελλοντικούς κηδεμόνες, αντί να αγοράζουν σκυλάκια, να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι από το καταφύγιο… εντελώς δωρέαν. «Γίνονται προσπάθειες μέσα από μία επιτροπή ευημερίας των ζώων, έτσι ώστε μόλις εισέλθει ο σκύλος στο καταφύγιο να γίνεται στείρωση και εμβολιασμός με έξοδα του Δήμου Λεμεσού».
«Ο κάθε σκύλος έχει τον άνθρωπό του»
Σε ερώτηση για το αν ενδιαφέρεται ο κόσμος να υιοθετήσει σκυλάκι, μας απάντησαν ότι το ενδιαφέρον για υιοθεσία από το καταφύγιο ήρθε παράλληλα με την ανάπτυξη του πάρκου σκύλων. Αυτό έγινε εφικτό μετά την αύξηση της προσέλευσης και της καλύτερης εμπειρίας στο πάρκο αλλά και την επαφή με το καταφύγιο από τον κόσμο. Έτσι, γίνεται μία διαφήμιση του καταφυγίου από στόμα σε στόμα.
Τα προβλήματα του καταφυγίου είναι ότι «ο χώρος είναι μικρός γι' αυτό προσπαθούμε όσο πιο πολύ μπορούμε να δίνουμε τους σκύλους για υιοθεσία».
«Υπάρχουν διαμαρτυρίες κάποιες φορές από τον κόσμο για το ότι δεν πηγαίνουμε να παραλάβουμε αδέσποτους σκύλους, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε χώρο και όχι ότι δεν θέλουμε να τους παραλάβουμε. Το θετικό είναι ότι με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την εισχώρηση του Δήμου Μέσα Γειτονιάς στον Δήμο Λεμεσού αποκτήσαμε και το καταφύγιο της Μέσα Γειτονιάς το οποίο επίσης έχει χώρο για περίπου 15 σκύλους. Αυτό που περιμένουμε από την Ένωση Δήμων είναι να γίνει ένα μεγάλο καταφύγιο για τις τρεις μεγάλεις πόλεις» ανέφεραν οι φροντιστές στην ερώτηση για το αν αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα το καταφύγιο.
«Η κατάσταση κάποιων σκύλων που έρχονται στο καταφύγιο είναι καλή. Κάποια σκυλάκια όμως έρχονται σε πολύ κακή κατάσταση για αυτό και είμαστε σε άμεση επικοινωνία με κτηνίατρο»
Να σημειωθεί πώς ο Δήμος Λεμεσού έχει εξασφαλίσει την άδεια για ειδικά διαμορφωμένο όχημα το οποίο θα μεταφέρει τα σκυλιά με ασφάλεια.
Το κοινό μπορεί να βρει τις επιλογές που έχει και τα στοιχεία επικοινωνίας του καταφυγίου μέσα από τη σχετική σελίδα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μία εισήγηση θα ήταν να ακολουθεί η παρακολούθηση του σκύλου στη μετέπειτα ζωή του. Μετά την υιοθεσία. Εάν θα έχει στέγη και αν θα του συμπεριφέρονται σωστά οι νέοι/ες του κηδεμόνες.