Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο θρυλικός ηγέτης του κουρδικού κινήματος και ιδρυτής του PKK, φέρεται να ζήτησε από τις τουρκικές αρχές κατ’ οίκον περιορισμό και την άδεια να παντρευτεί, σύμφωνα με αποκάλυψη του δημοσιογράφου Φατίχ Ατίκ, εκπροσώπου του TGRT Haber στην Άγκυρα.
Μιλώντας στην εκπομπή Medya Kritik, ο Ατίκ ανέφερε πως ο Οτζαλάν εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει μια νέα ζωή, ενώ τόνισε ότι το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε στις κρατικές αρχές. «Ζήτησε κατ’ οίκον περιορισμό και να παντρευτεί. Θέλει να δημιουργήσει μια νέα ζωή», δήλωσε ο Ατίκ. Επιπλέον, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι κυκλοφορούν φήμες περί επικείμενης αμνηστίας, ενισχύοντας τα σενάρια αποφυλάκισής του.
Ο δημοσιογράφος Ναζίφ Οκουμούς, σχολιάζοντας τα αιτήματα του Οτζαλάν, δήλωσε πως είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν. «Δεν νομίζω ότι ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα μπορέσει να παντρευτεί. Πρέπει να περάσει από διαδικασίες, όπως ιατρικές αξιολογήσεις, που είναι δύσκολο να πληροί», ανέφερε.
Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί, σε απομόνωση, με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ενώ πολλοί Κούρδοι τον θεωρούν σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία, στην τουρκική κοινωνία αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης.
Στις 28 Δεκεμβρίου, ο Οτζαλάν δέχθηκε την πρώτη του πολιτική επίσκεψη μετά από σχεδόν μια δεκαετία, εν μέσω ενδείξεων για πιθανές εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αφότου ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε τη διαμεσολάβηση, εάν ο Οτζαλάν αποκήρυσσε δημοσίως την τρομοκρατία.
Ο 75χρονος πρώην αντάρτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει σε μια ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος. «Είμαι έτοιμος να κάνω τα απαραίτητα θετικά βήματα για τον τερματισμό της σύγκρουσης», δήλωσε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να μετατοπιστεί το ζήτημα «από το πεδίο της βίας στο πεδίο της πολιτικής και του δικαίου».
Η δοκιμαστική προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει ξανά τον διάλογο έρχεται σχεδόν μια δεκαετία μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, υπό το φως της περιφερειακής αναπροσαρμογής στη Μέση Ανατολή.
Με πληροφορίες από lifo.gr