Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
1

Στην ποινική έρευνα επικεντρώνεται πλέον η προσοχή στην υπόθεση δολοφονίας του Θανάση Νικολάου, μετά και την απόρριψη του αιτήματος του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού για ακύρωση του πορίσματος της τρίτης θανατικής ανακρίτριας, από το Ανώτατο Δικαστήριο.  

Την ίδια ώρα ο Ιατροδικαστής, εξετάζει τα επόμενα του νομικά διαβήματα.  

«Για 19 χρονιά έλεγε ψέματα και τώρα θέλει να πει την αλήθεια» 

Με έντονο τρόπο ο Ποινικός Ανακριτής Σάββας Μάτσας, σχολιάζει την στάση Σταυριανού στο «Μέρα Μεσημέρι». 

«Ο κ. Σταυριανός ζήτησε να καταθέσει δήθεν για να πει την αλήθεια, προηγήθηκε η έκθεση, προηγήθηκαν οι καταθέσεις του στις δύο θανατικές ανακρίσεις, όπου εξετάστηκε ή αντεξετάστηκε, προηγήθηκε κατάθεση στο ΤΑΕ Αρχηγείου, του υποβάλαμε 39 ερωτήσεις και μας απάντησε “δεν απαντώ”. 39 φορές "δεν απαντώ". Έλεγε ψέματα όλα αυτά τα χρόνια, στα δικαστήρια στην έκθεση του, στην αστυνομία, σε εμάς και τώρα θέλει να πει την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Μάτσας. 

Πρόσθεσε πως «αν θέλει να πει την αλήθεια μπορεί να την πει και μετά την απόφαση του δικαστηρίου. 

«Είναι δικαιωμένος ένας άνθρωπος ο οποίος για 19 χρονιά έλεγε ψέματα και τώρα θέλει να πει την αλήθεια», τόνισε ο κ. Μάτσας καλώντας τον  κ. Σταυριανό «να βγει στα κανάλια, ας καλέσει ένα δημοσιογράφο να πει την αλήθεια, όχι μονός του βέβαια , μονόλογο, να υπάρχει και αντίλογος, για να δούμε ποια είναι η αλήθεια, που θέλει να πει σήμερα μετά από 19 χρόνια, και ενώ για 19 χρονιά ουσιαστικά παραδέχεται πως έλεγε ψέματα».  

Ποια τα πιθανά βήματα Σταυριανού; 

Την ίδια ώρα σχολιάζοντας τα πιθανά βήματα του κ. Σταυριανού ο κ. Μάτσας εξήγησε ότι το μόνο νομικό διάβημα στο οποίο μπορεί να προβεί είναι προσφυγή στο ΕΔΑΔ, το οποίο ωστόσο έχει καταδικάσει την Κύπρο για τον χειρισμό της υπόθεσης, « ακριβώς για την αμέλεια, προχειρότητα και τις παραλήψεις του στην ιατροδικαστική εξέταση».  

Βάσει της απόφασης του ΕΔΑΔ και του Ανωτάτου, ο κ. Μάτσας κρίνει ότι το ΕΔΑΔ δεν μπορεί να επέμβει σε αυτό το θέμα. 

Δύσκολο το έργο των ποινικών ανακριτών 

Αναφερόμενος στο έργο των ποινικών ανακριτών, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως πρόκειται για δύσκολο έργο.  

«Είναι μια υπόθεση που εκκρεμεί για 20 σχεδόν ολόκληρα χρόνια, έχει συσσωρευθεί τεράστιο μαρτυρικό υλικό, και επιστημονικό υλικό, οπωσδήποτε το χρησιμοποιούν για να συνεχίσουν τις ανακρίσεις στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν στοιχεία.» 

Η πάροδος του χρόνου, σε συνδυασμό με την πλημμελή αστυνομική έρευνα δυσκολεύουν την διερεύνηση. 

 «Προηγήθηκαν πολύ πρόχειρες αστυνομικές έρευνες, ανατέθηκε η διερεύνηση της υπόθεσης από ένα άπειρο αστυνομικό του αστυνομικού σταθμού Λάνειας. Δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες, δεν λήφθηκαν τεκμήρια, δεν λήφθηκε γενετικό υλικό. έγινε μια πολύ πλημμελής διερεύνηση».  

Παράλληλα ο κ. Μάτσας συνεχάρη το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση του. «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, που είναι πάνω από όλα, αλλά και για λόγους απονομής δικαιοσύνης, να αποφασίσει όπως αποφάσισε. Είχε την απόλυτη διακριτική εξουσία να το κάνει και το έκανε, και εγώ το συγχαίρω», ανέφερε συγκεκριμένα.