Χιλιάδες πολίτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για τους ελαττωματικούς αερόσακους στα οχήματά τους, την ώρα που οι αρμόδιοι εξηγούν πως υπάρχει παγκοσμίως έλλειψη αερόσακων για αντικατάσταση, δεδομένου ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κύπρο.
Ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, τόνισε την ανάγκη τα εργοστάσια να αυξήσουν την παραγωγή.
«Οι διανομείς πρέπει να κινητοποιηθούν να βρουν αερόσακο, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του κοινού.», τόνισε ο κ. Βαφεάδης.
Την ώρα που άλλες χώρες έχουν ορίσει ήδη το χρονικό περιθώριο για αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων, πριν αρχίσουν οι ακινητοποιήσεις, η Κύπρος βρίσκεται εν αναμονή του συνολικού αριθμού των αυτοκινήτων που θα πρέπει να ανακληθούν και των πολιτών που θα πρέπει να γνωρίζουν.
Ερωτηματικό παραμένει και ποιος έχει την ευθύνη για την αντικατάσταση ειδικά για οχήματα που προέρχονται από τρίτες χώρες, με τη Νομική Υπηρεσία να αναλαμβάνει, με τη σειρά της, δράση.
«Υπάρχουν επιχειρήματα εκ μέρους κάποιων διανομέων ότι δεν έχουν αυτή την ευθύνη. Αυτό θα διευκρινιστεί μέσα από μια δράση της νομικής υπηρεσίας.», σημείωσε ο Υπουργός.
Ήδη εξετάστηκε η πιθανότητα ενοικίασης οχημάτων, ωστόσο η ιδέα ναυαγεί αφού και ενοικιαζόμενα οχήματα υπόκεινται, κατά ένα μεγάλο αριθμό, σε ανάκληση.
Σκέψεις γίνονται για εναλλακτικές λύσεις, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο αγοράς υπηρεσιών ειδικών από τους διανομείς, ώστε να ελεγχθούν γρηγορότερα τα οχήματα και να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.
«Υπάρχει μια σκέψη για όλους οι οποίοι θα ακινητοποιήσουν το όχημα τους και δεν έχουν εναλλακτική επιλογή σε αυτούς να δίνεται δωρεάν κάρτα για χρήση δημόσιων επιβατικών μεταφορών.», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης.
Στην Ολομέλεια τη Δευτέρα
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα πάει τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση η πρόταση νόμου για τη διαδικασία ανάκλησης των οχημάτων με τους ελαττωματικούς αερόσακους Τακάτα, ώστε να δοθεί χρόνος στους βουλευτές εντός του Σαββατοκύριακου να μελετήσουν εκ νέου την πρόταση και να προχωρήσουν σε διορθώσεις.
Μέχρι και την υστάτη χθες, ημέρα κατά την οποία αναμενόταν η ψήφιση, έγραφαν και έσβηναν, ώστε να μην χρειαστεί να καθηλωθούν δεκάδες χιλιάδες οχήματα και να δοθεί ίσως και μέχρι έξι μήνες παράταση στους πολίτες.
«Η προηγούμενη πρόταση νόμου η οποία ήταν έτοιμη να συζητηθεί χθες είχε κενά. Εγώ είχα επισημάνει με τα λίγα νομικά που ξέρω ότι ουσιαστικά σε κάποιο βαθμό θα οδηγούταν ο κάθε πολίτης όχι μόνο να πάει να λύσει το πρόβλημα αλλά να υπόκειται και σε ποινική ευθύνη.», επισήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου.
Οι βουλευτες διαμηνύουν, ωστόσο, πως έχει χαθεί η αλυσίδα εντοπισμού και ενημέρωσης όσον αφορά τα οχήματα που έχουν εισαχθεί από τρίτες χώρες.
«Ήδη γίνονται κάποιες προσπάθειες από τους διανομείς με τις κατασκευάστριες εταιρείες και ταυτόχρονα έχοντας συνδυάσει την παροχή μιας βεβαίωσης πριν τον παροδικό έλεγχο του ΜΟΤ ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το ΜΟΤ.», επισήμανε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης.
Πρόθεση παραμένει να δοθεί το δικαίωμα στον Υπουργό Μεταφορών να εκδίδει διατάγματα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των ανακλήσεων.
«Αν ψηφιστεί τη Δευτέρα θα έχει εφαρμογή πρώτη Φεβρουαρίου ελπίζω μέχρι τότε να έχουμε μια πολύ καλύτερη ενημέρωση, μια θετική θέση συνεργασίας από τους διανομείς για να διαμορφώσουμε όλο αυτό το πλαίσιο καλύτερα.», επισήμανε ο Υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη ένας πρόχειρος υπολογισμός κάνει λόγο για 80 με 100,000 οχήματα που τελούν υπό ανάκληση και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για ολοκλήρωση της διαδικασίας φτάνει ίσως και τα δύο χρόνια.