Τηλεόραση Ραδιόφωνο
345

Το μυαλό μας χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Πώς όμως μπορείς να το διατηρείς υγιές και «κοφτερό»; Η απάντηση βρίσκεται στο brain care score – ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Δρ Τζόναθαν Ρόζαντ, και μια ομάδα ερευνητών, το οποίο λειτουργεί ως δείκτης για την υγεία του εγκεφάλου.

Ο Δρ Ρόζαντ, ο οποίος θεραπεύει ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις του νωτιαίου μυελού και εγκεφαλικά επεισόδια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εμπνεύστηκε το εργαλείο αυτό από τις πολλές ερωτήσεις που δέχεται από τους ασθενείς του. «Γιατρέ, πώς μπορώ να φροντίζω καλά τον εγκέφαλό μου ώστε να μην καταλήξω να πάθω εγκεφαλικό επεισόδιο όπως ο πατέρας μου ή να μην χάσω τη μνήμη μου όπως ο αδελφός μου;», είναι μία από τις ερωτήσεις που τον οδήγησαν στη δημιουργία του brain care score.

Τι είναι το brain care score;

Το brain care score είναι ένα σύστημα που λειτουργεί ως «δείκτης υγείας» για τον εγκέφαλό σας. Για να υπολογίσετε το σκορ σας, συμμετέχετε σε ένα γρήγορο 5λεπτο κουίζ που εξετάζει συνήθειες όπως τη διατροφή σας, τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τις κοινωνικές σχέσεις σας και άλλα. Η βαθμολογία κυμαίνεται σε κλίμακα 21 βαθμών, και όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία σας, τόσο πιο υγιής θεωρείται ο εγκέφαλός σας.

Προτεραιότητα σε 12 ζωτικούς παράγοντες

Το σκορ υπολογίζεται με βάση 12 παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, τη φυσική κατάσταση και την κοινωνικο-συναισθηματική κατάσταση, όπως:

  • Αρτηριακή πίεση
  • Σάκχαρο αίματος
  • Χοληστερόλη
  • Δείκτης μάζας σώματος
  • Διατροφή
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση καπνού
  • Αερόβιες δραστηριότητες
  • Ύπνος
  • Στρες
  • Κοινωνικές σχέσεις
  • Νόημα στη ζωή

«Ό,τι είναι καλό για τον εγκέφαλο είναι καλό για την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα ή/και αντίστροφα», επισημαίνει ο Δρ Ρόζαντ.

Συσχέτιση με σοβαρές παθήσεις

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry, υψηλότερο brain care score σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για άνοια, κατάθλιψη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι «η βελτίωση σε μία κατηγορία, όπως ο ύπνος ή η φυσική δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα σε πολλές άλλες κατηγορίες». Για παράδειγμα, η καλύτερη ποιότητα ύπνου μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ η αυξημένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου.

Αυτές οι συσχετίσεις επιβεβαιώνονται και από δημοσίευση στο περιοδικό Neurology.

Δεν είναι ποτέ αργά για αλλαγή

Ο Δρ Ρόζαντ τονίζει ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση του brain care score. Ακόμη και αν το σκορ σας δεν είναι όσο υψηλό όσο θα θέλατε, μην αποθαρρύνεστε. Σύμφωνα με τον ειδικό, ακόμη και άτομα με οικογενειακό ιατρικό ιστορικό παθήσεων, όπως η άνοια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορούν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους.

Μια απλή προσέγγιση, όπως η υιοθέτηση μιας νέας υγιούς συνήθειας μία ημέρα την εβδομάδα, μπορεί να φέρει αισθητά αποτελέσματα. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να γίνουν σταδιακά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την εγκεφαλική υγεία.

Φρόντισε το μυαλό σου – και το σώμα σου – γιατί, τελικά, η υγεία του εγκεφάλου είναι μια συνολική φιλοσοφία ζωής.

Με πληροφορίες από vita.gr