Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επαναπατρισμος

Μπορεί η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ να έφερε ένα κύμα αισιοδοξίας στις τάξεις των Σύρων εκτοπισμένων, ωστόσο πλέον η πλειονότητα περιμένει τις εξελίξεις και την αποκλιμάκωση της έντασης, που θα καταστήσει ασφαλή τον δρόμο του γυρισμού.

Το κύμα όσων είχαν ήδη αρχίσει διαδικασίες επαναπατρισμού, το οποίο είχε φουντώσει τις πρώτες ημέρες, μοιάζει να εκτονώνεται.
 
Θαπέτ Αμπάρα - Πρόεδρος Συριακής Κοινότητας Κύπρου

«Είναι λίγα άτομα. Αυτοί που έχουν σπίτια, που έχουν δουλειές και μπορούν να πάνε πίσω. Αλλά εν πολύ μικρός αριθμός και αυτό ισχύει για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
 
Η Συρία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο και δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, γεγονός που πολλοί ζυγίζουν προτού πάρουν την απόφαση του επαναπατρισμού. Περιμένουν, παράλληλα, τα πρώτα δείγματα ανοικοδόμησης πριν μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής.
 

Θαπέτ Αμπάρα - Πρόεδρος Συριακής Κοινότητας Κύπρου

«Στον πόλεμο χάσανε πάρα πολλές οικογένειες τα σπίτια τους. Για να πάνε πίσω πρέπει να κτιστεί η Συρία πρώτα. Θέλουμε χρονικό διάστημα για να γίνει αυτό, δεν έχει δουλειές. Ένας στρατός ολόκληρος είναι ελεύθερος τώρα. Δεν βρίσκουν δουλείες ακόμα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν εργοστάσια, δεν έχει τόπο να μείνει ο κόσμος, το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια».
 
Οι περισσότεροι Σύροι που απασχολούνται στην Κύπρο, εργάζονται στον οικοδομική βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, με αποτέλεσμα σε περίπτωση μαζικής φυγής να δημιουργηθεί ένα κενό, και να προκύψουν επιπλοκές ευρύτερα για την κυπριακή οικονομία.
 
Μιχάλης Αντωνίου - Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ

«Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε όλη αυτή την μαζική φυγή, δεύτερον θεωρούμε ότι δεν μπορεί να στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα και η ικανοποίηση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό σε μια προσωρινή κατάσταση// Αν φύγουν και όσοι φύγουν πρέπει να αντικατασταθούν με την θεσμοθετημένη διαδικασία της εξασφάλισης εργατικού δυναμικού, με τρόπο ελεγχόμενο.»
 
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι Σύροι αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά παρουσία πολιτών τρίτης χώρας στην Κύπρο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, ενώ περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
 
Απογραφή που επικαιροποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2024:

Ηνωμένο Βασίλειο: 27.986
Ρωσία: 16.412
Συρία: 11.995