Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Σχέδιο δράσης, για  ολιστική αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ανομβρίας, εκπόνησε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο παρουσίασε το πρωί το πλέγμα 28 μέτρων που θέτει σε εφαρμογή για  διασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης της χώρας.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης το γεγονός πως το υδρολογικό έτος 2023-2024 ήταν το όγδοο ξηρότερο της τελευταίας 50ετίας, με τις  εισροές στα κυριότερα φράγματα να περιορίζονται στα  24,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κάτι που ισοδυναμεί στο 8,5% της συνολικής χωρητικότητάς τους.

Μαρία Παναγιώτου - Υπουργός Γεωργίας

«Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στη λειψυδρία. Ωστόσο η διαφύλαξη του νερού δεν είναι μόνο ευθύνη της πολιτείας. Είναι ευθύνη όλων μας. Γι` αυτό, η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης είναι ζωτικής σημασίας.»

Οι δράσεις του Τμήματος Υδάτων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.

Στις άμεσες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση τεσσάρων κινητών μονάδων αφαλάτωσης, η ενίσχυση ή η αποκατάσταση της υδροδότησης σε κοινότητες, η αξιοποίηση γεωτρήσεων για άρδευση και η προσωρινή αύξηση της παραγωγής στη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας.

Στις μεσοπρόθεσμες συγκαταλέγονται η κατάρτιση ολοκληρωμένου προγράμματος για μείωση των απωλειών του δικτύου και η ολοκλήρωση του έργου για χρήση του ανακτημένου νερού της Δυτικής Λευκωσίας. 

Από τις  13 μακροπρόθεσμες δράσεις ξεχωρίζει η κατασκευή δύο Νέων Μόνιμων Μονάδων  Αφαλάτωσης σε Μονή και Δεκέλεια, καθώς και ο Περιορισμός των μη Αδειούχων Γεωτρήσεων.

Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση του σχεδίου σα επόμενα δέκα χρόνια οι τέσσερις υφιστάμενες μονάδες θα αυξηθούν σε έξι με μεγαλύτερη δυναμικότητα, η οποία θα φτάνει τα 510,000 κυβικά μέτρα την ημέρα από 235,000 κυβικά μέτρα που παράγονται σήμερα.