Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία έφεραν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ εκτός της χώρας, τερματίζοντας παράλληλα την 53χρονη κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ. Οι συζητήσεις και οι αναλύσεις για το μέλλον της πολύπαθης χώρας της Μέσης Ανατολής για το πώς θα χωριστεί η εξουσία και αν θα επέλθει η σταθερότητα, είναι δεκάδες. Πώς, όμως, βλέπουν τα πράγματα Σύροι που έφυγαν από τη χώρα τους για να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Κύπρο;
Μέλη της ομάδας «Σύροι στην Κύπρο» μιλούν στο ant1live για την κατάσταση στη χώρα πριν την πτώση του Άσαντ, για το σημείο που βρίσκεται η Συρία αυτή τη στιγμή μετά τις τεκτονικές αλλαγές των τελευταίων δύο εβδομάδων αλλά και για τις ελπίδες τους σχετικά με τον μέλλον τους στην δική τους πατρίδα.
Πως ήταν η ζωή των Σύρων πριν από την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ;
Η ζωή ήταν γενικότερα πολύ δύσκολη και ελεγχόμενη για όλους, εφόσον το καθεστώς ήταν κατασταλτικό και όποιος διαφωνούσε γνώριζε τι τον περίμενε. Πάνω από 6,0 εκ άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η φυλακή της Σεντνάγια, η οποία διεθνώς έγινε γνωστή ως ανθρώπινο σφαγείο, αφού εκεί βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Στις περιοχές εκτός του ελέγχου του αλ-Ασαντ, το σφυροκόπημα από τη Χεζμπολάχ και τη Ρωσία είχαν γίνει καθημερινότητα. Πέραν των ζωών, δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε υποδομή, εκτός των αστικών κέντρων.
Πόλεις ολόκληρες έχουν καταστραφεί και χωριά σβήστηκαν από το χάρτη. Έχουν ξηλωθεί συστήματα ηλεκτροδότησης, νερού, οδικά δίκτυα.
Η ζωή ήταν περισσότερο επιβίωση παρά ζωή.
Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον;
Είμαστε αισιόδοξοι επειδή έχουμε κουραστεί και όλοι θέλουμε πλέον να προχωρήσουμε προς τα μπρος. Η πτώση του καθεστώτος βάζει ένα τέλος σε μια δυναστεία 53 ετών, της οικογένειας Άσαντ.
Ειδικά εμείς οι Σύροι που ξενιτευτήκαμε, κουβαλάμε πλέον εμπειρίες από ευνομούμενα κράτη, και θέλουμε να συμβάλουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας.
Θέλουμε να επανενωθούμε με τις οικογένειές μας και να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και τη Συρία γενικότερα.
Θα μπορούν να συνεργαστούν οι διάφορες οργανώσεις στη χώρα;
Το ελπίζουμε. Εάν όλοι βάλουν το καλό της χώρας πάνω από όλα και βάλουν ως στόχο, ως όραμα, μια καινούργια Συρία για όλα τα παιδιά της, τότε θα συνεργαστούν. Είναι σημαντικό όμως να συνδράμει η διεθνής κοινότητα.
Η νέα τάξη πραγμάτων πιστεύετε ότι θα σεβαστεί τις μειονότητες στη Συρία;

Οι μειονότητες ζουν αιώνες στη Συρία και πρέπει να διαφυλαχθούν. Παραδείγματος χάρη, πριν τον πόλεμο, οι Κύπριοι επισκέπτονταν τα Χριστιανικά μνημεία της Συρίας και τα μοναστήρια, και μπορούν να μαρτυρήσουν ότι δεν κινδύνεψαν ποτέ.
Όλοι οι Σύροι είναι παιδιά της χώρας και όλοι είναι πολύτιμοι για την ανοικοδόμησή της.
Ελπίζουμε η νέα τάξη πραγμάτων να κρατήσει την υπόσχεση της και να σεβαστεί όλες τις μειονότητες.
Τι ζητάτε από τη νέα ηγεσία της χώρας;
Ζητάμε τα αυτονόητα. Να είναι ηγεσία όλων των Σύρων και να βάλει το συμφέρον όλου του λαού πάνω από προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις για προσωπικά μεγαλεία.
Ζητάμε να κυβερνηθεί η χώρα με τρόπο που να συμβάλει στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξή της, σε ένα περιβάλλον που να επιτρέπει στη νέα γενιά να κάνει όνειρα.
Θα δούμε μαζικές επιστροφές μεταναστών πίσω στη Συρία ή θα αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;
Σίγουρα επικρατεί ακόμη χάος, αβεβαιότητα και αστάθεια. Η Συρία είναι μεγάλη χώρα και οι οργανώσεις είναι πολλές. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και δεν υπήρξε χρόνος για ολοκληρωμένη προετοιμασία. Η αίσθησή μας είναι ότι επικρατεί ακόμη δισταγμός για επιστροφή.
Αλλά αρκετοί Σύροι επιθυμούμε να επιστρέψουμε στο εγγύς μέλλον, ακριβώς για να συμβάλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην αλλαγή που μόλις ξεκίνησε. Όταν επιστρέψουν οι πρώτοι, και μπορέσουν να καθησυχάσουν τους υπόλοιπους, τότε θεωρώ πως μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί το ενδιαφέρον για επιστροφή.
Ο πόθος για επιστροφή στα πάτρια εδάφη είναι μεγάλος.
Θα είναι εύκολη η επιστροφή στη Συρία και η προσαρμογή κυρίως για οικογένειες με παιδιά που φοιτούσαν και σε σχολεία στην Κύπρο ή άτομα που είχαν τις δικές τους δουλειές εδώ;
Σύροι που έχουν πλέον κτίσει τη ζωή τους στην Κύπρο, είτε σε προσωπικό επίπεδο, με οικογένειες, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, με δικές τους δουλειές, σίγουρα θα δυσκολεύονταν να ξεριζωθούν εκ νέου.
Θα το ένιωθαν ως δεύτερη προσφυγιά.
Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Σύρων στην Κύπρο δεν είναι σε τέτοια θέση. Προφανώς όμως, το καθεστώς διαμονής του καθενός παίζει σημαντικό ρόλο.