Τηλεόραση Ραδιόφωνο
345

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η περιγραφή της 13χρονης Τζούλια Σαρκοζί, κόρης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και της τραγουδίστριας-μοντέλου Κάρλα Μπρούνι, από το περιοδικό Madame Figaro. Το δημοσίευμα περιέγραφε την έφηβη ως «περισσότερο γυναίκα από ποτέ», συνοδευόμενο από φωτογραφίες και λεπτομέρειες για την εμφάνισή της, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Η περιγραφή που εξόργισε κοινό και ειδικούς

Το περιοδικό ανέφερε ότι «ανακαλύπτουμε μια έφηβη που είναι περισσότερο γυναίκα από ποτέ», ενώ σχολίασε την «εμφάνιση μοντέλου» της Τζούλια, αποκαλώντας τη «προφανές νεύμα στην κληρονομιά της μητέρας της». Το άρθρο, μάλιστα, αναφερόταν σε βίντεο που έχει ανεβάσει η Τζούλια στο TikTok, όπου εμφανίζεται να μιμείται στίχους ραπ τραγουδιών, τονίζοντας το μακιγιάζ, τα ίσια μαλλιά και τα ζυγωματικά της.

345

Οι αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα και η κριτική πολιτικών και ειδικών

Η περιγραφή αυτή κρίθηκε «ακατάλληλη» και «ανεύθυνη» από πολλούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων, ενώ πολιτικές προσωπικότητες και ειδικοί εξέφρασαν την οργή τους.

Η Nathalie Loiseau, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σχολίασε στο Χ (πρώην Twitter):

«Madame Figaro, μιλάτε για ένα 13χρονο παιδί. Αυτό το λεξιλόγιο είναι ακατάλληλο. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι ανεύθυνο. Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε τέτοιες φράσεις».

Ο Erwan Le Morhedec, δικηγόρος και συγγραφέας, τόνισε πως «είναι απλώς ένα μικρό κορίτσι», ενώ ο ψυχίατρος Hugo Baup δήλωσε:

«Το να παρουσιάζεις ένα 13χρονο κορίτσι ως ‘περισσότερο γυναίκα από ποτέ’ είναι σοκαριστικό και ντροπιαστικό».

Τα βίντεο της Τζούλια και οι επικρίσεις για τα τραγούδια

Σε ορισμένα από τα βίντεο, η Τζούλια μιμείται τραγούδια του Maître Gims, ενός ράπερ γνωστού για στίχους που περιλαμβάνουν αναφορές σε πολυτελή αυτοκίνητα και προκλητικές ιστορίες. Ένα συγκεκριμένο τραγούδι που ανέβασε μιλά για νεαρά κορίτσια που επιβιβάζονται σε λιμουζίνες.

Η αντίδραση του περιοδικού

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, το Madame Figaro αφαίρεσε το διαδικτυακό άρθρο, ωστόσο δεν ανακάλεσε επισήμως το περιεχόμενό του. Το γεγονός ότι η εν λόγω δημοσίευση προέρχεται από τον όμιλο Le Figaro, παραδοσιακό υποστηρικτή του Νικολά Σαρκοζί, εγείρει ερωτήματα για το κίνητρο και την προσέγγιση του άρθρου.

Η υπόθεση έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την υπερ-έκθεση των ανηλίκων στα μέσα ενημέρωσης και τους κινδύνους που εγκυμονεί η έμμεση σεξουαλικοποίηση από τις βιομηχανίες της μόδας και του θεάματος.