Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παιδειας

Το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής, παίρνει το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.
 
Αθηνά Μιχαηλίδου - Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας

«Θέλουμε ένα νομοσχέδιο που να είναι ανοικτό, να είναι σύγχρονο, να επιτρέπει σε όλα τα πανεπιστήμια να κάνουν την αίτησή τους και από εκεί και πέρα εμείς με τα αυστηρά κριτήρια του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης να ελέγξουμε ποια από αυτά είναι κατάλληλα και τα χρειαζόμαστε στον τόπο μας.»
 
Το θέμα εξετάστηκε σήμερα, σε έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, παρουσία της Υπουργού Αθηνάς Μιχαηλίδου, η οποία αποσαφήνισε τα σημεία που προκάλεσαν αντιπαραθέσεις στις προηγούμενες συνεδρίες της επιτροπής, ώστε να παρουσιαστεί στην ολομέλεια το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για δημιουργία παραρτημάτων στην Κύπρο έχουν εκδηλώσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
 
Παύλος Μυλωνάς - Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Παιδείας

«Ολοκληρώσαμε ένα κύκλο πολύ δύσκολο και ελπίζουμε, ελπίζω μάλλον για να το κάνω προσωπικό πλέον, ελπίζω ότι η ολομέλεια θα υπερψηφίσει την κάθοδο , θα δώσει το δικαίωμα μάλλον στα δυο ελληνικά πανεπιστήμια».
 
Η τροπολογία για επιβολή εγγυητικής επιστολής μειοψήφησε και δεν υιοθετήθηκε από την Επιτροπή, αν και υπάρχει πιθανότητα να τεθεί εκ νέου στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας για το 2024.
 
Χρίστος Χριστοφίδης - Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Θα συζητήσουμε βεβαίως και πάλι συλλογικά για να δούμε αν θα κατατεθούν τροπολογίες στην ολομέλεια, ποιες τροπολογίες θα κατατεθούν και ου το καθεξής.»
 
Γιώργος Κάρουλλας - Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Το ΥΠΑΝ και το εννοώ θα πρέπει να είναι προσεκτικό, να έχει αυστηρά κριτήρια και αναλυτικά και σαφείς τοποθετήσεις.»
 
Αλέκος Τρυφωνίδης - Βουλευτής ΔΗΠΑ

«Η έλευση παραρτημάτων από ξένα πανεπιστήμια να γίνει σωστά οργανωμένα με μέγιστη πιστοποίηση της ακαδημαϊκής επάρκειας».
 
Ανδρέας Αποστόλου - Βουλευτής ΕΔΕΚ

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι την Πέμπτη στην ολομέλεια η πλειοψηφία που εκφράστηκε στην επιτροπή θα επιβεβαιωθεί και θα έχουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα ανοίγει την πόρτα στα ελληνικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Κύπρο.»
 
Στη συνεδρία έγινε και κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια, το οποίο μπήκε τελικά στον πάγο μέχρι το 2025.
 
Τάσος Χριστοφίδης - Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

«Δυστυχώς έχω πληροφορηθεί ότι έχει αναβληθεί το θέμα πάλι και παραπέμπεται στο 2025. Έχουμε μείνει πίσω. Ανήκουμε σε συμμαχίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Από το ‘25 οι συμμαχίες θα προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών στην αγγλική και εμείς τι θα κάνουμε;»
 
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου χαρακτήρισε την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο ως ισορροπημένη, αφού περιλαμβάνει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες.