Η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία βαραίνει κυρίως τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Η κοινή γνώμη του αποδίδει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα, με τις τελευταίες εξελίξεις να καταδεικνύουν την απογοήτευση των πολιτών για τις αποφάσεις του.
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ κατέρρευσε μετά από την υπερψήφιση πρότασης μομφής στην Εθνοσυνέλευση. Η παραμονή του Μπαρνιέ στο πρωθυπουργικό αξίωμα κράτησε μόλις τρεις μήνες, κάνοντάς τον τον πιο βραχύβιο πρωθυπουργό της Γαλλίας από το 1962. Η πρόταση μομφής έγινε δεκτή με 331 ψήφους υπέρ, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα της κυβέρνησης Μακρόν.
Μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης, ο Μπαρνιέ υπέβαλε την παραίτησή του το πρωί της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν στο Ελιζέ. Η Γαλλία βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού, με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ο Μακρόν καλείται να διορίσει τον αντικαταστάτη του Μπαρνιέ το συντομότερο δυνατόν, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Σάββατο, όταν ηγέτες από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Η δημοσκόπηση της Odoxa-Backbone Consulting για λογαριασμό της Le Figaro καταδεικνύει την αποδοκιμασία του Μακρόν από την κοινή γνώμη. Σχεδόν το 46% των Γάλλων τον θεωρούν υπεύθυνο για την πολιτική αστάθεια, σε σύγκριση με το 11% που επιρρίπτει ευθύνες στο Ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και το 10% στο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» που στήριξαν την πρόταση μομφής. Εντυπωσιακό είναι το 29% που κατηγορεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την αποτυχία τους να συμφωνήσουν.
Επιπλέον, δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV δείχνει ότι το 54% των Γάλλων είναι ικανοποιημένοι από την έγκριση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπαρνιέ. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (66%) τάσσονται υπέρ της δημιουργίας μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, εκφράζοντας την ανάγκη για έναν νέο πολιτικό σχεδιασμό που να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Με πληροφορίες από in.gr