Τηλεόραση Ραδιόφωνο
456

Η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που ερευνούσε την προέλευση της πανδημίας COVID-19 δημοσιοποίησε χθες, Δευτέρα, την έκθεσή της, υποστηρίζοντας ότι η πιο εύλογη εξήγηση για την προέλευση του ιού είναι η διαρροή του από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας. Η υποβολή της έκθεσης έρχεται σε συνέχεια ερευνών που κράτησαν περισσότερα από δύο χρόνια και περιλάμβαναν 38 καταθέσεις και 25 ακροάσεις.

Η υπόθεση αυτή, που έχει δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η προέλευση του ιού έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και πολιτικών αναλύσεων, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επαναλαμβάνει την άποψη ότι ο ιός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, χωρίς να προσκομιστούν αποδείξεις.

Αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δήλωσαν το 2023 ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την εργαστηριακή προέλευση του ιού, η επιτροπή υποστηρίζει ότι το σενάριο αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας και βασίζεται σε «βιολογικά χαρακτηριστικά» του ιού που δεν παρατηρούνται στη φύση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με τον πρόεδρο της επιτροπής, Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Μπραντ Γουένστραπ, να τονίζει ότι η εργασία αυτή έχει ως στόχο να προλάβει και να προστατεύσει τον κόσμο από μελλοντικές πανδημίες.

Από την πλευρά της, η Κίνα αντέτεινε ότι τα συμπεράσματα της αμερικανικής έκθεσης είναι «αναξιόπιστα» και ότι η διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη, επικαλούμενη το επιστημονικό συμπέρασμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας.

Πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση του COVID-19, η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του ιού. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο ενίσχυσε την υπόθεση της μετάδοσης του ιού από ζώα στην αγορά της Ουχάν.

Με περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο νεκρούς, οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ