Με το σύνθημα «Καμία δικαιολογία» παρουσίασε σήμερα τις δράσεις του ο Σύνδεσμος Προστασίας και Αντιμετώπισης Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), στο πλαίσιο των παγκόσμιων 16 ημερών κατά της έμφυλης βίας. 968 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατέγραψε ο ΣΠΑΒΟ μέχρι τον Οκτώβριο το 2024, ενώ βάσει έρευνας του, οι αριθμοί που δημοσιεύονται ανά τα έτη, αντανακλούν μόλις το 8% του πραγματικού προβλήματος στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο ΣΠΑΒΟ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους, ο κυμαινόμενος ποσοστιαίος αριθμός των επηρεαζόμενων ατόμων από ενδοοικογενειακή ή συντροφική βία ανέρχεται σε 3.405, που αντιστοιχεί σε 10 άτομα κάθε ημέρα, με πέραν των 10.000 ζωών να βρίσκονται σε κίνδυνο ευαλωτότητας, και πάνω από 1.000 σε κίνδυνο γυναικοκτονίας.
Μέχρι τον Οκτώβριο έχουν ληφθεί 5.844 κλήσεις για αναζήτηση βοήθειας, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε 19 κλήσεις την ημέρα: 3.845 περιπτώσεις μέσω της γραμμής 1440, 86 μέσω live chat και 29 μέσω sms.
Κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2024, έχουν καταγραφεί 968 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 78% αποτελούν νέα περιστατικά βίας.
Παράλληλα, καταγράφηκαν 41 περιπτώσεις έμφυλης βίας, εκ των οποίων σε τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων υπάρχουν και ανήλικα παιδιά, ενώ σε 37 περιπτώσεις το θύμα ήταν έγκυος ή λεχώνα.
Αναφορικά με τις μορφές βίας που υπέστησαν τα θύματα, στο 64% των περιπτώσεων υπήρξε και σωματική βία, ενώ σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε και ψυχολογική βία.
Σύμφωνα με τις κλήσεις, στο 40% των περιπτώσεων, τα θύματα κατήγγειλαν κλιμάκωση της βίας τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ σε πέραν των 40% των περιπτώσεων αξιολογήθηκαν με αυξημένο κίνδυνο γυναικοκτονίας.
Σε σχέση με τους δράστες, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων, το 35% έχει τουλάχιστον μια κατηγορία εξαρτητικής συμπεριφοράς, κατά κύριο λόγο χρήση παράνομων ουσιών και χρήση αλκοόλ, ενώ φαίνεται πως η ύπαρξη υπόβαθρου με ψυχιατρική διάγνωση εντείνει τη βία. Σημαντικό ρόλο στη βία διαδραματίζει η κατοχή ή η πρόσβαση σε όπλα και η ύπαρξη ποινικού ιστορικού.
Στους χώρους φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ έχουν φιλοξενηθεί φέτος συνολικά 636 πρόσωπα: 322 γυναίκες και 314 παιδιά, ενώ στην συμβουλευτική υπηρεσία υπήρξαν 120 νέα αιτήματα και εντάχθηκαν 84 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 82 είναι γυναίκες.
Σε σχέση με το πρόγραμμα «Πρωτέας», που απευθύνεται σε άτομα που ασκούν βία στην οικογένεια, 70 νέες περιπτώσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ενώ η εθνική γραμμή δέχθηκε 598 κλήσεις.
Τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια κυμαινομένη ποσοστιαία αύξηση κατά 443 ενδιαφερόμενα άτομα ανά έτος. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια εξυπηρετήθηκαν από το ΣΠΑΒΟ: το 2020, 2147 περιστατικά, το 2021 2854 περιστατικά, το 2022 3122 περιστατικά, το 2023 3759 περιστατικά και το 2024 3405 περιστατικά.
Παράλληλα, βάσει δειγματοληπτικής έρευνας επιπολασμού στη βάση δεδομένων του ΣΠΑΒΟ το 2023, στην Κύπρο, κάθε 1000 άτομα, τα τέσσερα βιώνουν έμφυλη ή ενδοοικογενειακή βία, ενώ όπως σημειώθηκε, τα δεδομένα, αντανακλούν μόλις το 8% του πραγματικού προβλήματος στη χώρα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, το πρόβλημα δεν αναφέρεται ή δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιο, με αποτέλεσμα εν τέλει να μην καταγράφεται.

«Καμία δικαιολογία»
Στο πλαίσιο των Παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο ΣΠΑΒΟ πραγματοποιεί μεταξύ άλλων βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες (αστυνομικούς, δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς) και εκπαιδευτικές ημερίδες. Παράλληλα, πραγματοποιεί μαραθώνιο κινητής μονάδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.
Παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΣΠΑΒΟ, η επισημονική διευθύντρια του Συνδέσμου, μίλησε για το σύνθημα της φετινής εκστρατείας. Όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών, καμία δικαιολογία που μια στις τρεις κακοποιείται από άτομα που αγάπησε και εμπιστεύτηκε, που μία στις τέσσερις έφηβες κακοποιείται από το σύντροφο τους. Καμία δικαιολογία που κάθε 10 λεπτά συμβαίνει μια γυναικοκτονία. Η επιστημονική διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ έστειλε επίσης μήνυμα ενότητας, με στόχο τον τερματισμό της ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας