Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμεα.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης ΑμΕΑ: Αγωνίες, Προσδοκίες Γονέων - Προκλήσεις, Τάσεις, Ελλείψεις, Προοπτικές».

Η εν λόγω ημερίδα διοργανώνεται με επίκεντρο τις ανησυχίες των γονέων παιδιών με νοητική αναπηρία μετά τα 21 χρόνια, που κυρίως δεν αυτοεξυπηρετούνται, για την αποκατάστασή τους σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης (Κ.Η.Φ.Α.) μετά την αποχώρησή τους από την εκπαίδευση. Αποσκοπεί στην καταγραφή των «θέλω» των γονέων, των αναγκών του ΣΗΜΕΡΑ και του ΑΥΡΙΟ, τις προοπτικές των υφιστάμενων δομών και στην κατάληξη ομόφωνης πολιτικής.

κθυ

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024, μεταξύ των ωρών 09:00 – 13:00, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία (Αίθουσα 010 «Εύη Σοφιανού», Κτήριο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων 07 (ΚΟΔ 07)) και θα τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Δημοκρατίας.

Στην Ημερίδα θα γίνει παρουσίαση Παγκύπριας έρευνας που έχει διεξάγει η Ομοσπονδία μας για τις υφιστάμενες δομές και τις ανάγκες σε δομές για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς και παρουσίαση της υφιστάμενης στρατηγικής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, σε σχέση με της Δομές Ημερήσιας Φροντίδας των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία που δεν μπορούν να έχουν εντελώς αυτόνομη διαβίωση.

Οι Διευθύνσεις των δομών θα παρουσιάσουν τις προσφερόμενες τους υπηρεσίες και τις προοπτικές που έχουν για κάλυψη νέων αναγκών, ενώ γονείς ΑμΕΑ θα μεταφέρουν τις δικές τους αγωνίες, προβλήματα και προσδοκίες και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ευελπιστούμε στην παρουσία όλων των γονιών παιδιών ΑμΕΑ που φοιτούν είτε στα Ειδικά Σχολεία είτε στις Ειδικές Μονάδες της Ειδικής / Μέσης Γενικής / Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αλλά και όλων των γονιών παιδιών ΑμΕΑ άνω των 21 χρόνων που αγωνιούν για το ΑΥΡΙΟ των παιδιών τους. Αισιοδοξούμε ότι η ημερίδα θα αποτελέσει το έναυσμα μιας διαδικασίας που θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φιλοξενίας, φροντίδας και απασχόλησης των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία μετά την έξοδο τους από την εκπαίδευση.