Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σπίτι, σχολείο και μέσα ενημέρωσης είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην κατάκτηση της γλώσσας, σύμφωνα με τον καθηγητή γλωσσολογίας Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση «Δημοσιογραφικός Λόγος» υπογράμμισε την ευθύνη των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης στην ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Γεώργιος Μπαμπινιώτης - Καθηγητής Γλωσσολογίας

«Ο δημοσιογραφικός λόγος είναι ένας κατ εξοχήν επιδραστικός λόγος, σου διαμορφώνει τα ακούσματα και τα διαβάσματά σου, σου διαμορφώνει τον λόγο σου, τη γλώσσα σου. Γίνεται ο δεύτερος δάσκαλος και μάλιστα πιο ουσιαστικός και πιο επιδραστικός. Αυτό γεννά υποχρεώσεις τεράστιες. Και για τους ίδιους τους δημοσιογράφους, εάν δεν ασχοληθείτε με την γλώσσα και δεν αυτομορφώνεστε, τότε θα έχετε πρόβλημα σε όλη σας την επαγγελματική σταδιοδρομία. Διότι η γλώσσα δεν δαμάζεται εύκολα.»

Ιδιαίτερος λόγος έγινε και για το διαδίκτυο, που διαδραματίζει πλέον ένα τεράστιο ρόλο στην γλώσσα, πολλές φορές αρνητικό.

Γεώργιος Μπαμπινιώτης - Καθηγητής Γλωσσολογίας

«Σημαντικό όταν προέρχεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ανθρώπους της ενημέρωσης, βλαπτικός γλωσσικά όταν προέρχεται από άλλους που απλώς εκμεταλλεύονται, δεν αξιοποιούν τα Μέσα Ενημέρωσης…»

Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΓΤΠ.

Αλίκη Στυλιανού - Διευθύντρια ΓΤΠ

«Στο ΓΤΠ βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση για την ορθή χρήση και διαχείριση της γλώσσας, μακριά από αφορισμούς και κινδυνολογία και αποδεχόμενοι ότι η γνώση της γλώσσας είναι μια διαρκής προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ.»

Ακολούθησε συζήτηση με ομιλητές τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick Γεώργιο Δημοσθένους, που ανέπτυξε το θέμα της συμβολής της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη διαμόρφωση νέων δημοσιογράφων, τον Αναπληρώτρια Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου, που μίλησε για την χρήση της γλώσσας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τη διαχείριση της δημόσιας επικοινωνίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Έλλη Κοτζαμάνη μίλησε για την ηθική διάσταση του δημοσιογραφικού λόγου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος για την φιλαναγνωσία και την αναγνωστική κουλτούρα και η Ειρήνη Δημοσθένους, πρώτη λειτουργός εκπαίδευσης, ανέπτυξε την σημασία της σχολικής εκπαίδευσης στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.