Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παστος

Χάκερς «χτύπησαν» σήμερα και την κυβερνητική Πύλη, στην οποία στεγάζονται διαδικτυακά υπηρεσίες και ιστοσελίδες Υπουργείων, Υφυπουργείων και Υπηρεσιών. Καθησυχάζει το Υφυπουργείο Ερευνας και Καινοτομίας, ενώ χθες βρέθηκαν στο στόχαστρο CYTA και EKO, με τον συνολικό αριθμό των επιθέσεων σε κρίσιμης σημασίας, υποδομές της Δημοκρατίας, να ανέρχονται σε έξι. Αρμόδιοι φορείς πάντως, διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν υποκλαπεί προσωπικά δεδομένων. Τις προηγούμενες μέρες δέχθηκαν επίθεση Hermes Airports, Τράπεζα Κύπρου και ΑΗΚ.

Φιλοξενούμενος στα Νέα του ΑΝΤ1 ήταν ο Ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Ντίνος Παστός.

Ερωτηθείς για τη σοβαρότητα των συγκεκριμένων κυβερνοεπιθέσεων είπε πως «οι επιθέσεις αυτές είναι μικρής διάρκειας που σημαίνει ότι οι υποδομές που χτυπήθηκαν δεν έχουν πέσει» ενώ σημείωσε πως «δεν είναι επιθέσεις για τα προσωπικά δεδομένα ή γενικά δεδομένα από τις πλατφόρμες των υπηρεσιών, είναι καθαρά επιθέσεις για να σταματήσει η λειτουργία για ένα χρονικό διάστημα».

Ο κ. Παστός σε ερώτηση για το εάν έχουν στοχοποιηθεί κι άλλες χώρες για γεωπολιτικούς λόγους απάντησε λέγοντας πως πριν από την Κύπρο στο στόχαστρο της συγκεκριμένης ομάδας βρέθηκε η Γαλλία με την Κύπρο να είναι η επόμενη στη λίστα τους.

«Μπορεί να δούμε κι άλλες υπηρεσίες εντός της εβδομάδας όπως είδαμε και σήμερα ακόμα τρεις μεγάλης σημασίας υποδομές» προειδοποίησε ο κ. Παστός. «Σκεφτείτε αύριο να μην δουλεύει μία ιστοσελίδα ή ένα δίκτυο ή ένα διαδίκτυο που θα επηρεάσει πολλή κόσμο. Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε δε αυτά τα αποτελέσματα και ελπίζουμε να μην χτυπήσουν με άλλο είδος επίθεσης» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια στη χώρα μας και την εκπαίδευση στην κοινωνία σε αυτό το ζήτημα ο κ. Παστός ανέφερε ότι υπάρχει δρόμος «με τις εταιρείες κάθε χρόνο να μπορούν να επενδύσουν είτε σε εξοπλισμό, σε υπηρεσίες και εκπαίδευση διότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβερνοασφάλεια αλλά στον ιδιωτικό τομέα και στους πολίτες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

«Η λέξη-κλειδί είναι η συνεργασία με άλλες χώρες εφόσον υπάρχει θέληση για να βρεθούν», είπε ο κ. Παστός για την πιθανότητα εντοπισμού των χάκερ. «Θεωρώντας όμως ότι οι ομάδες χάκερ έχουν πολύ καλή γνώση το πως δουλεύει το διαδίκτυο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο κάποιος να καλύψει τα ίχνη του με ανώνυμα στοιχεία και συνδέσεις και εκτός από αυτό δεν έχουμε δει στο παρελθόν να κυνηγούν μια ομάδα εφόσον γίνεται μια επίθεση».