Την καθαίρεση των Νεκταρίου Γεωργίου, Πορφυρίου Ττόουλου και Αββακούμ Χριστοφή της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και την επαναφορά τους στις τάξεις των Μοναχών αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες Νεκτάριος, Πορφύριος και Αββακούμ θα προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα.
Η πρώτη αντίδραση των μοναχών
Πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις εξαπέλυσαν οι καθαιρεθέντες μοναχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ, μετά την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου.
Σε δηλώσεις τους μετά το άκουσμα της απόφασης, μίλησαν για μια άδικη απόφαση και μια άδικη διαδικασία, ενώ σημείωσαν πως «κανένας αγώνας δεν χάθηκε. Θα τα πούμε με τον Ησαΐα στα πολιτικά δικαστήρια».
«Εκκλησία και Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισαν να μείνει θεατής σε όλα αυτά που έγιναν χωρίς να αποδώσει καμία ευθύνη σε Μητροπολίτη Ησαΐα. Για να βγάλουν την ρετσινιά από πάνω τους. Τώρα που ήβραμε παπά να θάψουμε 5-6», ανέφεραν.
Μίλησαν παράλληλα για ηθική δολοφονία και δολοφονία χαρακτήρων, προσθέτοντας πως δεν τηρήθηκαν οι πρόνοιες του καταστατικού χάρτη. Παραδέχθηκαν πως έχουν κάνει λάθη, αποφεύγοντας να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση ως προς το ποια είναι αυτά. «Μας παρουσίασαν ως τους μεγαλύτερους εγκληματίες των εποχών, είμαστε άνθρωποι, έχουμε κάνει λάθη αλλά η εκκλησία βρήκε ευκαιρία να δείξει δήθεν ότι καθαρίζει το όνομα της».
Όπως είπαν μάλιστα, οι καθαιρεθέντες σκοπεύουν να γράψουν βιβλίο με τίτλο «Εκκλησία: Το κράτος μαφία της Κύπρου», ενώ θα κτίσουν μοναστήρι από την αρχή -κάτι το οποίο δεν τους άφησε η εκκλησία, σύμφωνα με τους ίδιους- χωρίς παγκάρι.
Από τα πυρά δεν γλίτωσε ούτε η προηγούμενη ηγεσία της αστυνομίας, καθώς όπως είπαν οι καθαιρεθέντες, λόγω γνωριμιών με τον Μητροπολίτη δεν έγιναν έρευνες με αντικειμενικότητα.
«Ελπίζουμε στη δικαστική εξουσία που είναι ανεξάρτητη από αυτή της εκτελεστικής. Απ' όσο αποδείχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τόσο αμερόληπτη στις υποθέσεις που διερευνά», δήλωσε ο Πορφύριος.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα βγάλουν τα ράσα, απάντησαν πως «τα ράσα θα μείνουν κολλημένα στο πετσί μας, μέχρι τον τάφο, είτε σε κάποιους αρέσει, είτε δεν αρέσει».
Την ίδια ώρα όπως σημείωσαν, διατηρούν την μοναχική τους ιδιότητα.
Τι σημαίνει καθαίρεση
Καθαίρεση, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή, σημαίνει ότι οι Αρχιμανδρίτες «εκπίπτουν από το ιερατικό τους αξίωμα και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να τελέσουν μυστήρια, ιεροτελεστίες, λειτουργίες και παύουν να είναι ιερωμένοι».
Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να τους αφήσουν να διατηρήσουν το μοναχικό σχήμα, αφού καθαίρεση δεν σημαίνει απόλυτα και αποσχηματισμός, εκτός και αν αποφασιστεί και αυτό.
Η ανακοίνωση του Συνοδικού
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο της Εκκλησίας της Κύπρου απαρτιζόμενο από τον Πρόεδρο του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου, τα μέλη του, τους Μητροπολίτες, Λεμεσού Αθανασίου, Κωνσταντίας Βασιλείου, των Επισκόπων, Καρπασίας Χριστοφόρου, Αρσινόης Παγκρατίου και Αμαθούντος Νικολάου, κατόπιν παραπομπής ενώπιόν του της υπόθεσης των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γεωργίου και Πορφυρίου Ττόουλου, του ιερομονάχου Αββακούμ Χριστοφή, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, προέβη σε εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης σε δικασίμους συνεδριάσεις, στην παρουσία όλων των Μελών του Δικαστηρίου και των κατηγορουμένων, στο Μικρό Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Το Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο «διεξελθόν το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής μεθ’ ολοκλήρου του περιεχομένου του κατατεθέντος εις την Γραμματεία του Δικαστηρίου μαρτυρικού υλικού και το Κατηγορητήριο του Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως, προέβη εις εξέτασιν των προσαχθέντων μαρτύρων κατηγορίας και υπερασπίσεως».
«Διακούσαν δε μετά προσοχής την κατατεθείσαν Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης των υπό του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου κληθέντων ανεξαρτήτων Εμπειρογνωμόνων, την αγόρευση του Εκκλησιαστικού Εισαγγελέως και τας απολογίας των Κατηγορουμένων, αποφάσισε ομοφώνως: την καθαίρεση εκ του υψηλού υπουργήματος της Ιερωσύνης δι' α υπέπεσαν κανονικά παραπτώματα και την επαναφορά εις τας τάξεις των Μοναχών, του Νεκταρίου Γεωργίου, του Πορφυρίου Ττόουλου και του Αββακούμ Χριστοφή, τέως κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, βάσει των Θείων και Ιερών Κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου» καταλήγει.