Την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά δια αέρος και ξηράς τον Λίβανο, πολίτες επιβιβάζονται σε γιοτ με προορισμό την Κύπρο. Ένα ταξίδι που κοστίζει από 1.500 μέχρι και 2.000 δολάρια, ποσό αντίστοιχο για ένα ταξίδι μετ' επιστροφής από το Λίβανο προς τις ΗΠΑ.
Λιβανέζικο δημοσίευμα, καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, λόγω και της αυξανόμενης έντασης στη χώρα. Όπως αναφέρει οι πτήσεις πλέον είναι σπάνιες, με τους ανθρώπους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν την χώρα με οποιοδήποτε μέσο. Μόνο μια αεροπορική εταιρεία εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις προς την Κύπρο, ωστόσο η επόμενη διαθέσιμη πτήση είναι σε 11 ημέρες.
Την ίδια ώρα οι πτήσεις προς Τουρκία είναι υπερπλήρεις για τουλάχιστον 15 ημέρες.
Η Samar Mahfouz, που περίμενε στη μαρίνα με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της, είπε ότι δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ.
«Σχεδιάζαμε ήδη να φύγουμε. Ζούσαμε μέρα με τη μέρα, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε η Samar, κάτοικος της Βηρυτού στο The National. Αλλά μετά από το ισχυρό κτύπημα της Παρασκευής στο οποίο σκοτώθηκε ο Νασράλα, και βλέποντας τα παιδιά της να τρέμουν και να πανικοβάλλονται, ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Ο ταξιδιωτικός πράκτορας Mohamad Barakat είπε ότι η εξωπραγματική η πίεση προς την εταιρεία του να βρει πτήσεις «ιδιαίτερα τις 72 ώρες που ακολούθησαν μετά το θάνατο Νασράλα.
Οι άνθρωποι του Λιβάνου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους με κάθε μέσο, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει σχεδόν το ένα εκατομμύριο. Ορισμένοι κοιμούνται στους δρόμους, άλλοι νοικιάζουν σπίτια σε περιοχές που θεωρούνται ασφαλείς, και κάποιοι άλλοι επιχειρούν να μεταβούν οδικώς στη Συρία.
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ναυλώσουν γιοτ, όπως η Samar και η οικογένεια της, το κάνουν. Στον Λίβανο δεν υπάρχουν φέρρι, έτσι τα γιοτ είναι μια από τις λίγες νόμιμες επιλογές για να εγκαταλείψει κανείς τη χώρα.
Η 16χρονη Julia έφυγε με την οικογένεια της από τη χώρα. Όπως είπε, θα περιμένουν το τέλος του πολέμου για να επιστρέψουν. «Όλη μας η ζωή είναι εδώ».