Στο τηλέφωνο βρίσκεται συνεχώς τις τελευταίες ώρες ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αφού από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο έθεσε σε ισχύ τα νέα μέτρα για το μεταναστευτικό, προκειμένου να ελέγξει την εισροή των αιτούντων άσυλο.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος είχε και θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των κρατών που γειτνιάζουν με την ατμομηχανή της Ευρωζώνης.
Μέχρι πρότινος, η Γερμανία διενεργούσε ελέγχους στα σύνορά της με την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Ελβετία. Οι γερμανικές αρχές έχουν γυρίσει πίσω περίπου 30.000 άτομα χωρίς έγκυρα έγγραφα στα σύνορα των προαναφερθέντων χωρών από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, η κυβέρνηση Σολτς ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα επεκταθούν στα σύνορα με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.
Όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων για το μεταναστευτικό, από χθες τα μεσάνυχτα, η ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας. Στην πραγματικότητα, τα δωρεάν ταξίδια ισχύουν στην ΕΕ. Οι συνοριακοί έλεγχοι επιτρέπεται να διενεργούνται μόνο σε ειδικές καταστάσεις (π.χ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου). Η κυβέρνηση του Βερολίνου δικαιολογεί τους νέους ελέγχους που εφαρμόζει από σήμερα στα σύνορά της με το επιχείρημα της παράτυπης μετανάστευσης που έχει κοντεύει να γίνει εφιάλτης στη χώρα.
Αντιδρούν τα κράτη μέλη της ΕΕ με την στάση της Γερμανίας
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των κρατών αυτών αντιμετωπίζουν την αλλαγή στάση της Γερμανίας ως προς το μεταναστευτικό με δυσαρέσκεια. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στην πλατφόρμα X: «Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Όχι των εσωτερικών συνόρων».
Για να... μαλακώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν γίνει έξαλλοι με την απόφαση της κυβέρνησής του να αυστηροποιήσει τα μέτρα για το μεταναστευτικό, ο Σολτς προσπαθεί να εξηγήσει από το τηλέφωνο τους λόγους για τους οποίους εξαναγκάστηκε να κάνει στροφή 90 μοιρών προκειμένου να ηρεμήσει τους προέδρους και τους πρωθυπουργούς των χωρών που συνορεύουν με την πατρίδα του.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Σολτς, όπως αναφέρει ο εφημερίδα Bild, ήταν να τηλεφωνήσει στον Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνέχεια κάλεσε τον Αυστριακό Καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν.
Διαφωνίες και εντός της Γερμανίας - Δυσανασχετούν τα κόμματα
Ωστόσο, το γεγονός ότι το κόμμα των Πρασίνων, που είναι εταίρος στην κυβέρνηση Σολτς, δυσανασχετεί έντονα με την αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου γεγονός που έχει δημιουργήσει εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού, σχολιάζει η εφημερίδα Bild.
Αναλυτικότερα, οι Πράσινοι τάσσονται κατά της αυστηροποίησης των νόμων περί ασύλου που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, γεγονός που φέρνει σε δεινή θέση την Σοσιαλδημοκράτη Σολτς, του οποίου η δημοτικότητα πέφτει ολοένα και περισσότερο.
Αρχικά, υπήρξε διαμάχη στη σύνοδο κορυφής για το άσυλο μεταξύ της αντιπολίτευσης και του κυβέρνησης Σολτς ωστόσο, η κατάσταση εκτραχύνθηκε μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων SPD και Πρασίνω,ν εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αυστηροποίησης των κανόνων.
Από την πλευρά τους, ο Πράσινος υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος στη Γερμανία, Ρόμπερτ Χάμπεκ όπως και η 43χρονη υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ έσπευσαν να υποστηρίξουν τη σκληρότερη γραμμή για το άσυλο - ωστόσο υπάρχουν πολλές «φωνές» που αντιδρούσαν έντονα. Επίσης, ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Αντρέας Άουντρετς, επέκρινε δριμύτατα στο κοινοβούλιο το νέο πακέτο περί ασύλου.
Από την περασμένη Δευτέρα, όποτε ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ Πρασίνων και Σολτς, είχε τεθελι το ζήτημα από τους πρώτους ότι τα προσχέδια των νομοσχεδίων είχαν ληφθεί πολύ αργά και ότι ήθελαν να τα εξετάσουν με την ησυχία τους. Στη συνέχεια, οι ηγέτες των Πρασίνων, Μπρίτα Χάσελμαν και Καταρίνα Ντρέγκε πρότειναν την σύνταξη των νομοσχεδίων σε πρώτη ανάγνωση. «Τα μέλη των Πρασίνων αισθάνονται υποχρεωμένα να εκφράσουν την «απογοήτευση και την απόρριψή τους» σε ότι αφορά την πορεία που ακολουθήθηκε στη μεταναστευτική πολιτική», αμαφερόταν σε σχετική επιστολή.
Πριν από μία εβδομάδα, Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε νέους συνοριακούς ελέγχους που απειλούν να υπονομεύσουν έναν από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής ιδέας - την ελευθερία μετακίνησης πέραν των εθνικών συνόρων, σχολιάζει το σχετικό άρθρο.
Πηγή: Protothema.gr